szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg felénk csak részleges, a Feröer-szigetek felett teljes volt a pénteki napfogyatkozás. Habár a Földről a rossz időjárás miatt nem volt igazi az élmény, a felhők felett minden klappolt.

Azt már csütörtökön megírtuk, hogy szerencsések azok, akik az easyJet reggeli gépeivel indulnak az Egyesült Királyságból Izlandra – nagyjából jókor lesznek jó időben ahhoz, hogy a levegőből láthassák a teljes napfogyatkozást. Az EZY 2295 Lutonból, az EZY 1805 Manchesterből indult el (mindkettő 7:45-kor), az EZY 6747 pedig a belfasti reptérről szállt fel 8 óra után 5 perccel.

A Flightradaron látszik, hogy a belfasti járat pilótája – a légiforgalmi irányítással együttműködve – mindent megtett azért, hogy az utasok különleges helyről tekinthessék meg a látványos jelenséget. Az easyJet-gép a szokásos útvonala helyett egy ideig csak egy szűk területen körözött, hogy néhány perccel utána a teljes napfogyatkozás maximumának idején érkezzen a Feröer-szigetek fölé.

©

Bár az élmény alighanem más volt a gépen ülve, mint a számítógép előtt, de azért nézze meg, hogyan látták a jelenséget a pilótafülkéből a gép pilótái. (A legjobb földi fotókat itt találja.)

A teljes napfogyatkozás az EZY 1805 járatról nézve
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!