szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kéznagyságú, 3D-val nyomtatott hangyák lehetnek a jövő gyári munkásai.

Az emberi kéz nagyságú hangyák szerencsére nem valamilyen mutáció eredményei, hanem 3D-s nyomtatással készült robotokról van szó – számolt be róluk a New Scientist.

A robothangyák tele vannak különféle szenzorokkal, sztereo kamera van a fejükön, és képesek megfogni különféle dolgokat. Utánozni tudják az igazi hangyák viselkedését azáltal, hogy egyéni döntéseket hoznak a közös cél érdekében. A csapatmunkának köszönhetően olyan komplex feladatokat is elvégezhetnek, mint egy nagyobb tárgy mozgatása. A fejükön lévő kis antennák segítségével pedig akár újratölthetik magukat.

©

A hangyákat az automatizálással foglalkozó német Festo cég készítette, s ahogy a New Scientistnek elmondták, olyan intelligens végrehajtókat akartak létrehozni, akik hatékonyan dolgozhatnak a jövő gyáraiban, alkalmazkodva a termelési követelményekhez.

A Festo-hangyákat az áprilisi hannoveri ipari vásáron ismerheti meg a nagyközönség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán

Videó: Harmincöt kiló marihuánával a kocsijában bukott le egy férfi Kőbányán

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók