szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több népszerű weboldal és online szolgáltatás is elérhetetlenné vált a UPC hálózatából. A HWSW értesülései szerint a jelenség mögött nem hiba, hanem egy tudatos döntés áll. Időközben a UPC és a probléma másik oldalán álló szolgáltató, az Externet egymásnak homlokegyenest ellenkezőt állít.

Nem műszaki oka van annak, hogy a UPC vezetékes és mobilos hálózatáról is elérhetetlenné vált az RTL Klub mellett számos más weboldal. A HWSW értesülései szerint a problémát az okozza, hogy április elsejei hatállyal a UPC felmondta a budapesti adatcserélő központon (BIX) keresztül történő ingyenes adatkicserélési egyezséget az Externettel, ettől a ponttól fogva pedig a két fél között nem folyik adat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy UPC ügyfelei nem érhetik el az Externet hálózatán lévő oldalakat, ilyen például az RTL honlapja, illetve az RTL Most szolgáltatás is.

Az értesülést a BIX forgalomirányító táblái is alátámasztják, sőt a HUP.hu fórumon csütörtök délután a BIX részéről is megerősítették ezt: "A BGP táblák alapján a Liberty Global 2015 április 1-én kb 0:30 körül lekapcsolta a BIX-es forgalom kicserélést az ExterNettel". Ugyanitt egy fórumozó szerint a közmédia oldalaival is probléma van: a webszájtok betöltődnek, de az adások videostreamje már nem.

Átkapcsolták
©

A HWSW azt írja: a UPC-t tulajdonló Liberty Global másfél éve döntött úgy, befejezi az ingyenes adatkicserélést a hazai szolgáltatókkal, és pénzt kér a hálózatába küldött adatokért. Az informatikai szakoldal forrásai szerint ennek következménye, hogy szerdán megszűnt externetes peering egyezségük, mivel az Externet nem volt hajlandó a fizetéses konstrukcióra való átállásra.

Valaki nem mond igazat

A UPC Facebook-oldalán egy előfizetői kérdésre reagálva a szolgáltató közösségi ügyfélszolgálatosa csütörtök este fél 10-kor azt írta: nem üzleti döntésről, hanem technikai problémáról van szó.

©

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy Katona Ádám, az Externet marketing igazgatója az Index 10 óra után megjelent cikkében megerősítette: nem műszaki hiba történt, a mostani történet a UPC üzleti döntésének az eredménye.

Frissítés: ide kattintva olvashatja a pénteki fejleményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!