Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, nem hozták meg az eredményt a Windows Phone platformba öntött marketinges milliárdok. A Microsoft most egy új módon próbálkozik magához csábítani a fejlesztőket: pofonegyszerűvé teszik számukra az Androidra és iOS-re írt alkalmazásaik Windowsra portolását. Az igazi cél persze az, hogy a felhasználók azt lássák, windowsos mobilokra is bármilyen alkalmazást megkapnak.

Appajánló szekciónkban rendszeresen bemutatunk érdekes alkalmazásokat. Nem egyszer történt meg, hogy egy androidos telefonokra és iPhone-ra is érvényes ajánlónk után megkeresést kaptunk a Microsoft kommunikációs ügynökségétől: az adott app windowsos mobilokra is elérhető, ezt igazán beleírhatnánk a cikkbe. Ez talán jól illusztrálja a helyzetet, hogy a vállalatnál mennyire kritikus pontnak látják az alkalmazások helyzetét.

Erre utal a cég Build 2015 fejlesztői konferencián tett bejelentés is, amely szerint az egyes fejlesztőknek juttatott windowsos appfejlesztési támogatások (értsd: pénz) mellett vagy helyett a Microsoft másképp is igyekszik megkönnyíteni az eddig Androidra és iOS-re fókuszáló programozók dolgát. Az eseményen elhangzottak értelmében a fejlesztők a két platformra írt appok kódjának jelentős részét használhatják majd a windowsos alkalmazásuk elkészítéséhez. A Microsoft tájékoztatása szerint az androidos fejlesztők a Javában és C++ nyelven, az iOS-esek pedig Objective C-ben írt kódjaikat alkalmazhatják a Windows 10 rendszerre írt szoftverekben.

©

A kedves gesztus mögött egyértelműen az állhat, hogy a Microsoftnál az elmúlt évek számai alapján úgy látják, hogy a Windows platform – főleg mobilon – egyszerűen nem elég csábító a legjobb, legmenőbb alkalmazások fejlesztőinek ahhoz, hogy hajlandók legyenek áldozni az arra (mint második vagy leginkább harmadik) platformra való fejlesztésre. Ebből (is) következik, hogy míg a Google Play áruházban 1,4 millió, az Apple-féle App Store-ban pedig 1,3 millió alkalmazás van, addig a Windows Phone Store-ban csak 350 ezer. A nagyobb baj egyébként valószínűleg nem a mennyiséggel van – 350 ezer alkalmazásból azért már bőven lehet válogatni –, hanem azzal, hogy sok felkapott fejlesztő egyszerűen nincs jelen a Microsoft mobilos rendszerében, appjaik hiánya pedig fájó pont a felhasználóknak.

A korábbi stratégia feladása nem feltétlen jelent valami rosszat, ezzel a húzással a Microsoft nyerhet is – erről azonban csak néhány hónap múlva, vagy éppen jövőre ilyenkor lehet majd érdemben nyilatkozni. A legnagyobb kérdés a másik rendszerekről portolt appok minősége, néhány gombnyomás után ugyanis egészen biztosan nem jelentenek majd tökéletes felhasználói élményt, valamilyen szintű optimalizálási kézimunka elengedhetetlen lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Kiirthatja Európa keselyűinek nagy részét egy gyulladáscsökkentő szer

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen