szerző:
hvg.hu

Az internetes telefonálásra és chatelésre használt Skype neve könnyen összekeverhető a Sky tévécsatornák nevével – így határozott az Európai Unió Bírósága. A Microsoft úgy látja, jó esély van rá, hogy meg új nevet kell választaniuk a Skype-nak.

Nem védetheti le a Microsoft a tulajdonában álló Skype nevét és buborékos logóját Európában, miután az unió bírósága szerint a “szkájp” a felhasználók számára könnyen összekeverhető a “szkáj” műsorszolgáltató nevével. A BBC által idézett szerint a buborékos logóból semmilyen jelentés nem rajzolódik ki – mint például az Apple logójából az alma vagy az Instagraméból a fényképezőgép –, hacsak nem...

©

...egy felhő. A felhő mint jelkép viszont az Európai Bíróság határozata szerint csak tovább ront a helyzeten: mivel a felhők az égbolton találhatók, azaz “in the sky”, így a Sky névvel való asszociáció esélye még nagyobb – a két márka tehát végképp összekeverhető.

A British Sky Broadcasting Group ellen az Egyesült Királyság legnagyobb műsorszolgáltatójaként még 2005-ben támadta meg a Skype európai uniós márkabejegyzését, még mielőtt a szolgáltatást felvásárolta a Microsoft. Megtámadták ugyanakkor a Microsoft SkyDrive nevű tárhelyszolgáltatásának brandjét is, annak az ügynek már eredménye is van: mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy egy online tárhelyet össze lehet keverni egy tévécsatornával, a Microsoftot névváltásra kötelezte, így született a OneDrive.

Habár a Microsoft most megtámadja a Skype-ra vonatkozó ítéletet, a vállalat szóvivője szerint nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan le kell cserélniük a Skype nevét.

Ha elsők közt szeretne tudni a névcseréről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!