szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összejött a szükséges összeg arra a magyar fejlesztésű robotra, amely játékosan tanítja majd a gyerekeket a kódolás alapjaira. Aki a tudást és a gondolkodásmódot már fiatalon elsajátítja, később óriási előnnyel indulhat a munkaerőpiacon.

Alig egy hónapja indította el közösségi finanszírozási kampányát a Codie Labs az Indiegogón, amely elsődlegesen 70 ezer dollár összegyűjtését tűzte ki célul maga elé. A magyar vállalkozásnak kedden délután valamivel több mint 500 befizetőnek köszönhetően összejött a közel 20 millió forintnyi támogatás, így hamarosan megindulhat a robot gyártása is. "Egyelőre csak szolidan ünnepeltünk, hiszen van még néhány nap a kampányból, a zárásig szeretnénk minél több pénzt összeszedni. A következő cél a 80 ezer dolláros határ elérése, ekkor ugyanis egy olyan fényképezőgép-tartót tudnánk minden robothoz adni, amivel a GoPrótól a kompakt akciókamerákig bármilyen eszközt rá lehetne szerelni" – mondta a hvg.hu-nak Fehértavi Alexander, a projekt marketinges felelőse.

©

A Codie nem más, mint egy apró méretű robot, amit a gyerekek okostelefonnal tudnak irányítani. A szórakozáson túl persze jóval komolyabb szerepe van az eszköznek, a navigálás ugyanis már a kódolás alapjaira tanítja meg a fiatalokat. Erre szükség is van, hiszen ha csak a mostani állapotokból indulunk ki, jelenleg mintegy 10 ezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon, Nagy-Britanniában pedig az iparági felmérések szerint körülbelül 1,4 millió informatikusra lesz majd szükség a következő öt évben. Éppen ezért minél hamarabb ismerkednek meg a gyerekek a programozás alapjaival, annál könnyebben boldogulhatnak később egy ilyen területen.

A robothoz a kampányt támogatók mintegy 169 dollárért (kb. 47 ezer forintért) juthattak/juthatnak hozzá, ami nagyjából 20 ezer forinttal kevesebb, mint a későbbi piaci ár. A Codie gyártása nyáron indul majd itt, Magyarországon, az első robotok kiküldését pedig november végére ígérik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szájer József lemondott a soproni díszpolgári címéről

Szájer József lemondott a soproni díszpolgári címéről

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS