szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Háztartási akkumulátorral szeretne ellátni minél több embert a Tesla. Az akkumulátor otthoni és ipari kiadására is óriási a kereslet.

Ingyenes lesz otthonaink áramellátása? Tettük fel a kérdést, miután felröppentek a pletykák arról, hogy a legnépszerűbb elektromos autókat gyártó Tesla egy újabb területet forradalmasítana. A kiszivárgott hírek igaznak bizonyultak: Powerwall néven egy bármelyik háztartásban kényelmesen elhelyezhető (nem ipari méretű) terméket dobtak piacra, amely L. Simon László nagy csodálkozására tárolja a napelemek által termelt energiát, így azt mindig akkor lehet hasznosítani, amikor szükség van rá.

Két típusú, napi 7 és heti 10 kilowattórát biztosító lítium-ion akkumulátorról van szó, amelyek az átlagos háztartások igényeit kielégítik, erre pedig 10 év garanciát is ad a gyártó. Több ilyen berendezést össze is lehet vonni, ha a háztartás nagyobb áramellátást igényel, így a 7 kilowattórásokból összesen 63 kilowattrórás hozható össze, a 10 kilowattórásokból pedig 90. Az eszköz nem csak a napenergiából szerzett áramot raktározza el és teszi bármikor elérhetővé, hanem az áramszolgáltatótól érkezőt is.

©

A Powerwall sikeresnek tűnik, ugyanis a 3 ezer dollárt (kb. 800 ezer forint, ez a 7 kilowattórás verzió ára) kóstáló aksiból egy évre előre eladták az összes legyártható darabot. Ez 38 ezret jelent, ami nem tűnhet soknak, de amíg a Tesla kizárólag akkumulátorokra tervezett gigagyára nem készül el, nem lehet tömegtermelésről beszélni. Utána már igen, 2020-ra a tervek szerint félmillió Powerwall kerülhet az otthonokba világszerte.

Az akkumulátorból Powerpack néven egy sokkal nagyobb darabot is készített a Tesla, ezt kifejezetten ipari célokra szánják. A gyártó állítása szerint körülbelül 2 milliárd Powerpack – a hozzájuk csatolt napelemekkel együtt – a Föld teljes energiaigényét biztosíthatná.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez

A Duma Aktuál oltási tervében ajándék vakcina jár az 1 milliárdos bankhitelhez