Bedő Iván
Bedő Iván
Tetszett a cikk?

Nagytermes irodában is lehet, sőt kell telefonálni, csak sok bajjal jár. Egy kis magyar akusztikus csapat most olyan fülkét mutatott be, amellyel munkahelyi környezetben is megteremthető a csendes és mások számára hallhatatlan telefonálás. A megoldás a fejlesztők szerint jobb, ráadásul olcsóbb, mint a hasonló külföldi termékek.

Akadnak, akiknél kifejezetten betegségnek számít, hogy irtóznak a telefonálástól, főképp, ha mások is hallják őket. A legtöbb irodai dolgozónál nem ennyire kóros a helyzet, de persze már az is kellemetlen, ha valakinek mások füle hallatára kell ügyeket intéznie, netán lejáratnia magát hiányos nyelvtudásával – másfelől a kollégák sem tudnak nyugodtan dolgozni a telefonbeszélgetések és egyéb csevejek zajában. Léteznek munkahelyek, ahol telefonfülkék sorát rendezték be, és el is várják, hogy a hosszúra nyúló vagy éppen bizalmas beszélgetéseket a kollégák onnan folytassák, de ez nem mondható általánosnak.

Megoldást kínál minderre egy kis cég, a Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra, amelynek Silent Place néven is marketingelt csapata hangszigetelt telefonáló- és tárgyalófülke prototípusával állt most a sajtó elé. Hogy jön ez a hangsugárzókhoz? Részben az akusztikus szakértelem okán, részben véletlenül. A cég előbb nappalik, majd irodák hangteréhez készített egyedi hangsugárzókat, mígnem az egyik irodában rácsodálkoztak egy hangszigeteltnek szánt külföldi fülkére, és rájöttek: ennél ők jobbat és olcsóbbat tudnának készíteni.

©

Egyelőre a prototípus bemutatásánál tartanak, és várják, ki lesz az első vevője a 4300 eurósra beárazott darabnak. Az ár magasnak tűnhet, de Bizsók Vajk vezető konstruktőr szerint a külföldi termékekért akár kétszer ennyit is kérnek. Egyébként is: a körülbelül 1,3 millió forint kevesebb, mint egyik-másik jobb irodai íróasztal vagy más berendezési tárgy ára. Ami pedig a minőséget illeti, a fejlesztőknek maguknak sincs rá magyarázatuk, de úgy tapasztalták, hogy a konkurens termékek hangelnyelő képessége nem annyira jó, mint az övéké. Találkoztak olyan fülkével, amely teljesen üvegből készült, és a benne lévők olyan visszhangban érezhették magukat, mint egy uborkásüvegben. Láttak olyan konstrukciót is, hogy a fülkében épp a hanghullámok fókuszában ültek a beszélgetők, így szavaik nem elnyelődtek, hanem kihangosítódtak.

A nemzetközi csengésű Silent-booth néven szereplő fülke nem teljesen hangszigetelt (például a mély hangokat nem különösebben szűri ki, mert főképp a beszédet és az irodai zajt vették célba vele), de személyes tapasztalataink alapján is megfelel arra, hogy a bent lévők hangja ne hallatsszon ki, a kinti zaj pedig mérsékelten jusson be. A csapat környezetpszichológus tagja, Tóth Bátor szerint a fülke néhány tesztelője „úgy érezte, mintha zajos helyről egy tó közepére csöppent volna”.

Bizsók Vajk (balra) és Tóth Bátor a fülkéjükben
©

Telefonáláson kívül kisebb megbeszélésekre is alkalmassá tehető a fülke. Terveznek kétszemélyes, beülős változatot is. Ha jelentkeznek majd a vevők, rendelhetnek telefon- vagy laptoptöltőt, hálózati csatlakozót, extra világítást, lehajtható asztalt. Vagyis akár kisebb munkaállomás is kialakítható, olcsóbban és rugalmasabban, mint egy külön szoba.

„Az akusztika a mindenünk” – mondta a mérnöki végzettség nélkül, önképzéssel szakemberré váló Bizsók, aki fájlalja, hogy irodaépítéskor az akusztikusok megkérdezése ma még nem annyira magától értetődő, mint például a kerttervezőké.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Elhagyta a 20 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma

Kádár Tamás: Arra készülünk, hogy jövőre lesz fesztiválszezon

Kádár Tamás: Arra készülünk, hogy jövőre lesz fesztiválszezon

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje