szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elnyerte végső formáját az az eszköz, amellyel a brit közmédia hosszú távon szeretné megoldani az Egyesült Királyságon túl például Magyarországon is óriási szakemberhiányt.

Négy hónap. Nagyjából ennyi idő kellett az Egyesült Királyságban működő közmédiának ahhoz, hogy a hosszú távon jelentkező informatikai szakemberhiány elleni küzdelem első mérföldkövéhez érkezzenek. A BBC a napokban jelentette be, hogy az önálló, LED-ekkel ellátott, belépő szintű kódoló eszköze – melyet bármely számítógéphez csatlakoztatni lehet – végre elnyerte végső formáját.

©

A Micro:bit névre hallgató eszközön 25 LED-et helyeztek el a fejlesztők, amik üzenetközvetítésre és játékok készítésére is alkalmasak, emellett két programozó gomb is került rá, valamint kapott egy gyorsulásmérőt, egy beépített iránytűt. A kütyü Bluetooth-on keresztüli kommunikációra is képes, a szélén elhelyezett I/O gyűrűknek köszönhetően több érzékelőt is csatlakoztathatunk hozzá.

©

A BBC Make It Digital projektje azt szeretné elérni, hogy minél több fiatal válassza magának pályául az informatikát, ám a megfelelő siker érdekében ehhez szinte az alapokig kell visszanyúlni. A Micro:bit ezt a célt szolgálja, az eszközt minden 11 éves gyereknek ingyen biztosítják. Hogy a projekt célja valóban a fiatalok oktatása, az abból is kiválóan látszik, hogy a fejlesztők lehetővé tették, hogy a kütyü olyan más (egyébként konkurens) eszközzel is együtt tudjon működni, mint például a Rapsberry Pi.

Mindeközben Magyarországon “számos közérdekű terv” dübörög.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész