szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Microsoft tavaly tavasszal szüntette a Windows XP támogatását, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy bár az operációs rendszert továbbra is bárki használhatja, új biztonsági frissítés nem érkezik hozzá. Legalább is azoknak nem, akik ezért nem hajlandók fizetni. Mondjuk több millió dollárt.

Az amerikai haditengerészet nemrég 9 millió dolláros szerződést kötött a redmondi céggel, hogy az XP-hez továbbra is megérkezzenek a szükséges frissítések. Nem véletlenül, a szervezetnek ugyanis több mint 100 ezer számítógépe van, amin még a 2001-ben kiadott OS fut. Az operációs rendszer további támogatására azért is lehet nagy szükség, mert a híresztelések szerint a parancsnoki és ellenőrző rendszerek is XP alatt futnak.

A megállapodás értelmében a Microsoft az Office 2003, az Exchange 2003 és a Server 2003 további támogatását is biztosítja. A szerződést úgy készítették el, hogy az akár 2017-ig is kitolható, a frissítésekért kifizetett összeg pedig elérheti a 31 millió dollárt. Az amerikai haditengerészet tervei szerint azonban a hosszabbításra már nem lesz szükség, egy éven belül ugyanis le akarják cserélni az XP-t.

Érdekesség, hogy bár a Windows 10 július 29-i premierjéig már egy hónap sincs hátra, a világ számítógépeinek negyedén továbbra is XP fut. Ezek alapján egyáltalán nem meglepő, hogy vannak szervezetek, amik hosszabbítást kérnek a Microsofttól. A brit és a holland kormány még tavaly áprilisban fizetett a Microsoftnak, de rajtuk kívül a top 5 angol bank is százmilliókat fordít arra, hogy ne szűnjön meg az XP-támogatás, lévén az ATM-ek nagy részén még ez az operációs rendszer fut.

Mivel a legtöbbünknek nincs több millió dollárja az XP frissítésének kifizetésére, így a váltásig érdemes betartani azt a 13 kötelező szabályt, ami a Windows XP felhasználóira vonatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

Használ Wordöt vagy Excelt? Akkor jó hír, hogy jön az Office 2021

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München