szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 8-án a Microsoft megszüntette a Windows XP támogatását, mégis vannak, akik tovább élvezhetik ezt.

A Microsoft már hosszú ideje, a legkülönbözőbb fórumokon sulykolta a felhasználókba, hogy „nincs kegyelem”, április 8. után többé nem támogatja a Windows XP-t. Az operációs rendszer persze ugyanúgy használható lesz, mint korábban, csak épp nem lesznek hozzá biztonsági frissítések, és így roppant sebezhetővé válik.

A dolog pikantériája, hogy mindeközben még februárban is nőtt a Windows XP piaci részesedése, ami most körülbelül 30 százaléknál tart világviszonylatban. Egyelőre persze nem tudni, hogyan alakulnak majd a részesedési számok, hányan veszik komolyan a redmondi óriás figyelmeztetését. Mert sajnos komolyan kell venni, hiszen biztonsági frissítések nélkül időzített bomba ketyeg annak a gépében, aki XP-t használ.

Úgy tűnik azonban, nem mindenkinél ért véget április 8-án a Windows XP támogatása, s ez tulajdonképpen csak pénzkérdés volt. A brit és a holland kormány több milliót fizetett a Microsoftnak azért, hogy ne hagyja magára a Windows XP-t. Az angoloknak például 5,5 millió fontba került, hogy megkapják a fontos biztonsági frissítéseket az XP-re, az Office 2003-ra és az Exchange 2003-ra az Egyesült Királyság állami szektorában. A megállapodás egy évre szól, addig kellene operációs rendszert váltani a gépeken. Nem kicsi a feladat, hiszen csak az NHS (National Health Service, Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) mintegy 800 ezer PC-jének 85 százalékán Windows XP fut (Windows 7: 14%, Windows 8: 1% - tavaly szeptemberi adat).

A holland belügyminisztérium is több millió eurós megállapodást kötött a Microsofttal, mivel a kormányzat saját PC-i közül is rengeteg gépen XP fut.

De nem csak a kormányok hajlandók fizetni a támogatás meghosszabbításáért. A Reuters szerint a top 5 angol bank (Lloyds Banking Group , Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays and Santander UK) is százmilliókat fordít arra, hogy ne szűnjön meg az XP-támogatás, lévén az ATM-ek nagy részén még Windows XP fut. Ebbe az összegbe persze beletartozik az ATM-ek OS-ének upgrade-elése is.

Az amerikai JPMorgan bankház júliusban kezdi el ATM-jeinél a Windows XP lecserélését Windows 7-re, és a számításaik szerint év végére be is fejezik ezt az összes automatánál. A szóvivőjük azonban nem volt hajlandó arról beszélni, hogy mennyit fizetnek a Microsoftnak a meghosszabbított támogatásért, mint ahogy a Bank of America és a Citigroups sem árult el erről részleteket.

Annyi azért érdekes, hogy a Microsoft már több mint egy éve folyamatosan szajkózza az XP kivégzését, de mintha ezt nem vették volna komolyan a nagyvállalatok, bankok, állami szervek. Most viszont súlyosan megfizetik a halogatás árát.

Ha ön magánfelhasználóként (és eurómilliók híján) stílusosan szeretné búcsúztatni az XP-t, próbáljon ki egy böngészőből játszható játékot, amelyről tegnap írtunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak

Szijjártó: George Clooney politikai ismeretei korlátosak

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Magyar cukrász maszkos Mikulásának sikeréről ír a Reuters

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát

Deutsch Tamás cicaharcnak nevezete a jogállamiságról szóló EP-vitát