szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmas lépést tett Amerika a modern gyógyszergyártás és a személyre szabott orvoslás felé, az államokban ugyanis először engedélyeztek olyan készítményt, amit 3D-s nyomtatással állítottak elő.

Az elmúlt években számtalan bizonyítékát láthattuk annak, hogy szinte bármit létre lehet hozni egy 3D-s nyomtató segítségével. Nyomtattak már kéznagyságú robothangyákat, játékokat, műlábakat egy sérült kutyának, sőt, már az első így elkészült pizzát is elfogyasztották. Nem csoda, hogy szinte minden területen kísérleteznek az újfajta gyártási módszerrel, a 3D-nyomtatás ugyanis valóban elképesztő üzlet. Most egy újabb területet hódított meg magának: a gyógyszeripart.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal a világon elsőként adta meg a forgalmazási engedélyt egy 3D-s nyomtatással készült gyógyszernek – számolt be róla a BBC. A Spritam nevű tablettát az Aprecia Pharmaceuticals nevű cég fejlesztette ki, a szer az epilepsziás rohamok kezelésére, enyhítésére szolgál.

A cég a gyógyszer előállításához az általuk kitalált ZipDose technológiát alkalmazta, ami lehetővé teszi, hogy az eddigieknél jóval pontosabban mérjék a tablettába kerülő hatóanyagok arányát, valamint képesek legyenek nagy hatóanyag-tartalmú készítmények elkészítésére is. A Spritamban ennek köszönhetően 1000 milligramm hatóanyag található. A tabletta épp úgy szívódik fel az emberi szervezetben, mint a hagyományos módon készült változata.

A szakértők szerint mindez azt is lehetővé teszi, hogy minden beteg számára egyedi készítményt állítsanak elő. Korábban a személyre szabott orvoslás rendkívül költséges volt, így azonban akár az orvos is beállíthatja, melyik hatóanyagból mennyi kerüljön a szerbe, és a helyszínen el is tudja azt készíteni.

A Spritam a tervek szerint 2016 első negyedévében kerül majd a piacra. A cég már tervezi, hogy a jövőben további gyógyszereket fejleszt és állít elő a 3D-s technológiával.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni

14 km magasra vitt fel a Telekom egy bázisállomást, simán lehetett rajta keresztül telefonálni