Balogh Csaba
Balogh Csaba

Amellett, hogy szépek és egy ház lakóinak műveltségéről is tanúskodhatnak a könyvespolcok, néhány hátránnyal is rendelkeznek az egész gyűjteményt sokkal kompaktabb formában tároló e-olvasókhoz képest. Ugyanez mondható el a rajtuk tárolt könyvekről is: imádjuk őket, de azért bőven vannak érvek az elektronikus változatok mellett is.

Bár a könyvespolc – no meg a rajta lévő könyvek – lakberendezési elemként éppen annyira hangulatosak, mint egy-két évtizede voltak, praktikus szempontból egyre kevesebb értelmük van. A hangulat persze nagyon is fontos összetevője egy otthonnak, így a könyvespolcok még egy jó ideig mindennapjaink részei maradnak. De egy okos otthonnak ma már legalább ennyire része egy e-könyvespolc is.

Miért e-könyv?

Az e-könyvek könnyen belátható előnyei közé tartozik súlytalanságuk: egy új kötet beszerzése éppen 0 grammal nehezíti meg a táskát és négyzetcentiméterben mérve pontosan ugyanennyi pluszhelyet is foglal a polcon. Egy-egy idézet vagy információ későbbi visszakeresését is megkönnyíti, aki e-könyvet választ: a kívánt részek ugyanis olvasás közben nemcsak egyszerűen – egy érintéssel – kiemelhetők, hanem a megjelölt részek később szinte azonnal előhozhatók, illetve a könyv teljes szövegében úgy lehet keresni, mintha csak a Google-n tennénk. Az e-könyvek előnyei közé tartozik még az áruk: az e-kiadás szinte mindig olcsóbb, mint a papírra nyomott.

E-könyvet olvasni telefonon és táblagépen is lehet. Ezeket az eszközöket azonban legritkábban vesszük könyves funkcionalitásuk miatt, így mi most azon eszközök kínálatából szemezgetünk, melyeket kifejezetten e-olvasásra fejlesztettek. Közös jellemzőjük még az e-tintás/e-papír kijelző, amely egyrészt a papírkönyvekhez hasonló olvasási élményt biztosít; direkt napfényben sem tükröződik; másrészt csak lapozáskor fogyaszt energiát, így a készülék hetekig üzemel egy feltöltéssel.

©

Kindle király legendája

A piacon lévő legmodernebb, legjobb e-könyv-olvasót már 2007 óta, azaz az első Kindle megjelenésétől kezdve évről évre az Amazon szállítja. Az aktuálisan beszerezhető csúcsmodell a Kindle Voyage névre hallgat. 6 hüvelykes képernyőjén minden egyes hüvelykre 300 pixel jut, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a piacon lévő e-papíros készülékek közül a Voyage-é a legrészletesebb és legélesebb kijelző. Az extra funkciók közé tartozik a fényviszonyokhoz automatikusan igazodó beépített olvasófény, a szó megérintésére felugró szótári magyarázat, valamint az, hogy a képernyő érintése mellett az eszköz oldalába épített gombokkal is lapozhat az, akinek úgy kényelmesebb.

Bár a tavaly szeptemberben, azaz közel egy éve bejelentett Kindle Voyage-t még nem szállítja Magyarországra az Amazon, több hazai kereskedő is behozta már az országba. A csúcs-Kindle a magyar webshopokból 80-100 ezer forint közti áron szerezhető be.

Az alacsonyabb képernyőfelbontással és manuálisan szabályozható olvasófénnyel rendelkező Kindle Paperwhite ennek nagyjából felébe kerül, míg a fény nélküli Kindle 6 már 30 ezer forint alatt megkapható – hazai webshopokban is, de ezt a két verziót az Amazon is szállítja Magyarországra.

Kindle Paperwhite
©

Van más jó választás is

Nagyjából a Kindle 6-os szintjét hozza – tehát éppen wifis, de olvasófénnyel már nem rendelkezik, és képernyőfelbontás terén sem a legjobb – a szintén sokak által kedvelt gyártó, a PocketBook PB640-es modellje, mégis 40-45 ezer forintba kerül. Az ártöbblet oka rögtön egyértelmű lesz, ha eláruljuk a készülék teljes nevét: PocketBook PB640 Aqua. A víz- és porálló e-könyv-olvasó jó választás azoknak, akik szeretnék strandon vagy vízparton is használni készüléküket. Sőt, mivel a készülék belsejébe jutó gőz kárt okozhat a hagyományos készülékekben, a vízálló változat annak is jó választás lehet, aki rendszeresen szeret hosszú, forró fürdőzés közben olvasni.

©

Egy másfajta kompromisszumot ajánl az Alcor Codex HD névre hallgató készülék. Ez nemhogy nem vízálló, még az e-olvasók piacán tulajdonképpen alapfelszereltségnek számító wifi sincs benne – cserébe viszont 25-30 ezer forintért kínál LED megvilágítást. Bár elsőre nagyon furcsának tűnik a wifi hiánya, saját tapasztalataink alapján sokkal kevésbé zavaró egy-két hetente kábeles összeköttetést létesíteni a számítógéppel, mint amennyire hiányzik az olvasáshoz este nélkülözhetetlen fény. Az e-olvasásra specializálódott Papírontúl blog szerint a gép szoftvere nem az igazi, sebességével azonban nincsen gond, és alapjában véve megszokható a rendszer.

Aki a 25-30 ezer forintot is sokallja – vagy akit a szegmensben viszonylag bevettnek számító 6 colos méret zavar –, annak tulajdonképpen csak egy jó választása lehet: a már említett PocketBook Minije. Az igen barátságos, 18-19 ezer forintos árcédula egyik mellékhatása az 5 colos képernyő, illetve az is, hogy ilyen árba már az sem fért bele, hogy érintéssel vezérelhető legyen a kijelző. Wifi viszont van a fedélzeten. Az árcédula mellett készülék előnye még a 100 х 142,3 х 7,20 mm-es mérete, melynek köszönhetően jóval több zsebben fér el, mint a cikkben említett társai.

©

Bárhogy is dönt, ezekre figyeljen

Fontos kényelmi szempont, hogy egy készülék minél több formátumot támogasson, hiszen bár kézi átkonvertálásra mindig van mód, ez néha időigényes és sosem túl kényelmes megoldás. A legnépszerűbb fájlformátumok közt találjuk a klasszikus DOC, DOCX, PDF, RTF és TXT dokumentumtípusok mellett a kifejezetten e-könyves AZW, EPUB és MOBI (PRC), valamint a DjVu és HTML kiterjesztéseket is.

Míg a PocketBook készülékei például kapásból 20 szöveg- és 4 grafikai formátum megjelenítését támogatják, az Amazon más módon segíti vásárlóit: a különféle szoftverekkel való átalakítás helyett elég elküldeni a dokumentumot egy minden kindle-snek járó személyes e-mail címre, onnan pedig már megfelelő formátumban érkezik meg az e-olvasóra a dokumentum. Tapasztalataink szerint a konvertálás legtöbbször jól sikerül, néha azonban élvezhetetlenné válik tőle az e-könyv.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Ezt az őrült Zsigulit még a nagy Elon Musk is lájkolta

Ezek lennének egy jó tanár feladatai

Ezek lennének egy jó tanár feladatai

Befuccsolhat „a jövő mobilja”, nem igazán csapnak le rá az emberek

Befuccsolhat „a jövő mobilja”, nem igazán csapnak le rá az emberek

EP-választások: nem jön össze a kétharmad a Fidesznek

EP-választások: nem jön össze a kétharmad a Fidesznek

Ha úgy érzi a traffipaxok országában él, akkor meg fog lepődni

Ha úgy érzi a traffipaxok országában él, akkor meg fog lepődni

Meghalt ennek az ikonikus fotónak a férfi főszereplője

Meghalt ennek az ikonikus fotónak a férfi főszereplője