Balogh Csaba
Balogh Csaba

Amellett, hogy szépek és egy ház lakóinak műveltségéről is tanúskodhatnak a könyvespolcok, néhány hátránnyal is rendelkeznek az egész gyűjteményt sokkal kompaktabb formában tároló e-olvasókhoz képest. Ugyanez mondható el a rajtuk tárolt könyvekről is: imádjuk őket, de azért bőven vannak érvek az elektronikus változatok mellett is.

Bár a könyvespolc – no meg a rajta lévő könyvek – lakberendezési elemként éppen annyira hangulatosak, mint egy-két évtizede voltak, praktikus szempontból egyre kevesebb értelmük van. A hangulat persze nagyon is fontos összetevője egy otthonnak, így a könyvespolcok még egy jó ideig mindennapjaink részei maradnak. De egy okos otthonnak ma már legalább ennyire része egy e-könyvespolc is.

Miért e-könyv?

Az e-könyvek könnyen belátható előnyei közé tartozik súlytalanságuk: egy új kötet beszerzése éppen 0 grammal nehezíti meg a táskát és négyzetcentiméterben mérve pontosan ugyanennyi pluszhelyet is foglal a polcon. Egy-egy idézet vagy információ későbbi visszakeresését is megkönnyíti, aki e-könyvet választ: a kívánt részek ugyanis olvasás közben nemcsak egyszerűen – egy érintéssel – kiemelhetők, hanem a megjelölt részek később szinte azonnal előhozhatók, illetve a könyv teljes szövegében úgy lehet keresni, mintha csak a Google-n tennénk. Az e-könyvek előnyei közé tartozik még az áruk: az e-kiadás szinte mindig olcsóbb, mint a papírra nyomott.

E-könyvet olvasni telefonon és táblagépen is lehet. Ezeket az eszközöket azonban legritkábban vesszük könyves funkcionalitásuk miatt, így mi most azon eszközök kínálatából szemezgetünk, melyeket kifejezetten e-olvasásra fejlesztettek. Közös jellemzőjük még az e-tintás/e-papír kijelző, amely egyrészt a papírkönyvekhez hasonló olvasási élményt biztosít; direkt napfényben sem tükröződik; másrészt csak lapozáskor fogyaszt energiát, így a készülék hetekig üzemel egy feltöltéssel.

©

Kindle király legendája

A piacon lévő legmodernebb, legjobb e-könyv-olvasót már 2007 óta, azaz az első Kindle megjelenésétől kezdve évről évre az Amazon szállítja. Az aktuálisan beszerezhető csúcsmodell a Kindle Voyage névre hallgat. 6 hüvelykes képernyőjén minden egyes hüvelykre 300 pixel jut, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a piacon lévő e-papíros készülékek közül a Voyage-é a legrészletesebb és legélesebb kijelző. Az extra funkciók közé tartozik a fényviszonyokhoz automatikusan igazodó beépített olvasófény, a szó megérintésére felugró szótári magyarázat, valamint az, hogy a képernyő érintése mellett az eszköz oldalába épített gombokkal is lapozhat az, akinek úgy kényelmesebb.

Bár a tavaly szeptemberben, azaz közel egy éve bejelentett Kindle Voyage-t még nem szállítja Magyarországra az Amazon, több hazai kereskedő is behozta már az országba. A csúcs-Kindle a magyar webshopokból 80-100 ezer forint közti áron szerezhető be.

Az alacsonyabb képernyőfelbontással és manuálisan szabályozható olvasófénnyel rendelkező Kindle Paperwhite ennek nagyjából felébe kerül, míg a fény nélküli Kindle 6 már 30 ezer forint alatt megkapható – hazai webshopokban is, de ezt a két verziót az Amazon is szállítja Magyarországra.

Kindle Paperwhite
©

Van más jó választás is

Nagyjából a Kindle 6-os szintjét hozza – tehát éppen wifis, de olvasófénnyel már nem rendelkezik, és képernyőfelbontás terén sem a legjobb – a szintén sokak által kedvelt gyártó, a PocketBook PB640-es modellje, mégis 40-45 ezer forintba kerül. Az ártöbblet oka rögtön egyértelmű lesz, ha eláruljuk a készülék teljes nevét: PocketBook PB640 Aqua. A víz- és porálló e-könyv-olvasó jó választás azoknak, akik szeretnék strandon vagy vízparton is használni készüléküket. Sőt, mivel a készülék belsejébe jutó gőz kárt okozhat a hagyományos készülékekben, a vízálló változat annak is jó választás lehet, aki rendszeresen szeret hosszú, forró fürdőzés közben olvasni.

©

Egy másfajta kompromisszumot ajánl az Alcor Codex HD névre hallgató készülék. Ez nemhogy nem vízálló, még az e-olvasók piacán tulajdonképpen alapfelszereltségnek számító wifi sincs benne – cserébe viszont 25-30 ezer forintért kínál LED megvilágítást. Bár elsőre nagyon furcsának tűnik a wifi hiánya, saját tapasztalataink alapján sokkal kevésbé zavaró egy-két hetente kábeles összeköttetést létesíteni a számítógéppel, mint amennyire hiányzik az olvasáshoz este nélkülözhetetlen fény. Az e-olvasásra specializálódott Papírontúl blog szerint a gép szoftvere nem az igazi, sebességével azonban nincsen gond, és alapjában véve megszokható a rendszer.

Aki a 25-30 ezer forintot is sokallja – vagy akit a szegmensben viszonylag bevettnek számító 6 colos méret zavar –, annak tulajdonképpen csak egy jó választása lehet: a már említett PocketBook Minije. Az igen barátságos, 18-19 ezer forintos árcédula egyik mellékhatása az 5 colos képernyő, illetve az is, hogy ilyen árba már az sem fért bele, hogy érintéssel vezérelhető legyen a kijelző. Wifi viszont van a fedélzeten. Az árcédula mellett készülék előnye még a 100 х 142,3 х 7,20 mm-es mérete, melynek köszönhetően jóval több zsebben fér el, mint a cikkben említett társai.

©

Bárhogy is dönt, ezekre figyeljen

Fontos kényelmi szempont, hogy egy készülék minél több formátumot támogasson, hiszen bár kézi átkonvertálásra mindig van mód, ez néha időigényes és sosem túl kényelmes megoldás. A legnépszerűbb fájlformátumok közt találjuk a klasszikus DOC, DOCX, PDF, RTF és TXT dokumentumtípusok mellett a kifejezetten e-könyves AZW, EPUB és MOBI (PRC), valamint a DjVu és HTML kiterjesztéseket is.

Míg a PocketBook készülékei például kapásból 20 szöveg- és 4 grafikai formátum megjelenítését támogatják, az Amazon más módon segíti vásárlóit: a különféle szoftverekkel való átalakítás helyett elég elküldeni a dokumentumot egy minden kindle-snek járó személyes e-mail címre, onnan pedig már megfelelő formátumban érkezik meg az e-olvasóra a dokumentum. Tapasztalataink szerint a konvertálás legtöbbször jól sikerül, néha azonban élvezhetetlenné válik tőle az e-könyv.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csak így történhetett a vasfüggöny átvágása - drMáriás megmutatja

Csak így történhetett a vasfüggöny átvágása - drMáriás megmutatja

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Egy kutya brutális megölése miatt ítéltek börtönre egy magyar párt Angliában

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában