szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 30 km-es magasságba jutott még 2013-ban az a meteorológiai ballon, amelynek felvételeit csak most találták meg.

Bryan Chan és barátai két éve júniusban fogtak egy 3D-nyomtatással készült tartót, melyre egy GoPro akciókamerát, egy Sony kamerát és egy Samsung Galaxy Note 2 telefont rögzítettek – ezt az összeszerelt egységet pedig rákötötték egy meteorológiai léggömbre. A Grand Canyon közelében felengedett szerkezet hamarosan már sztratoszférában járt, végül 87 perc alatt egészen 30,1 km-es magasságig jutott, majd a léggömb kidurrant, így a pakk visszazuhant a Földre.

A csavar itt következik: a Popular Science beszámolója szerint a kísérletező videósok egy olyan területet választottak a léggömb felengedésére, ahol van térerő, hiszen így a hozzácsatolt telefon segítségével könnyen rátalálhatnak a szerkezetre. Az amerikai AT&T mobilszolgáltató lefedettségi térképe viszont nem volt pontos, így végül nem találták meg az űrben járt csomagot. Egy természetjáró viszont néhány hete megtalálta a homokban: az egyébként a kísérlet számításait keresztbe húzó AT&T-nél dolgozó nő a szolgáltató egy üzletében azonosította a SIM kártyát, majd a szerkezetet visszajuttatta tulajdonosának.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!