szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az okostelefonok elterjedése miatt talán túl sokat dokumentáljuk életünket, a fontos pillanatokban fotózás helyett inkább az élmények megélésére kellene koncentrálnunk, különben elvesznek – hívta fel a figyelmet egy érdekes kutatás a témában.

Fotózunk... ha kell, ha nem – erre világított rá Nagyítás galériánk még két éve, azóta pedig legfeljebb annyit változott a helyzet, hogy még természetesebbé vált életünk állandó dokumentálása. És sokszor nem (csak) a lájkokért, hiszen alapvetően az a cél, hogy megőrizzük emlékeinket.

A Farfield Egyetemen végzett kutatás szerint viszont pont az ellenkezőjét érjük el. A részletek felelevenítése ugyanis pont attól válik nehézzé, hogy ezt a kameránkra bízzuk. Ennek bizonyítására diákokat kértek arra, hogy egy múzeumban egyes dolgokat fotózzanak le, de legyenek olyanok is, amelyeket csak megfigyelnek. Másnap tesztelték a fiatalokat, akik nehezen tudtak visszaemlékezni azokra a kiállítási darabokra, amelyeket lefotóztak, a csupán szemmel megfigyeltek esetében nem volt ilyen gondjuk.

©

Linde Henkel, a kutatás vezetője szerint a kamerára külső memóriaként tekintünk, ezért nem mozgósítunk energiát arra, hogy megjegyezzük a látottakat. Az persze továbbra is vitathatatlan, hogy hosszú távon a fotók segítenek visszaemlékezni, de rövid távon káros ez a hatás. Az élmények, majd a későbbi visszaemlékezések nem ugyanolyanok, mintha csak megéltük volna őket fotózás helyett.

Ezt a jelenséget viszont előnnyé is lehet kovácsolni. Egyes esetekben ugyanis arra kérték a diákokat, hogy ne egy kiállítási darabot fotózzanak, hanem annak egy apró részletére zoomoljanak és azt örökítsék meg. Ilyenkor az agyunk a fotózás ellenére extra erőfeszítéseket tesz, éppen ezért az így fotózott tárgyakra jobban vissza tudtak emlékezni a résztvevők.

Szintén érdekes megállapítása a kutatásnak, hogy a fiataloknál nem is az emlékek megőrzése a cél. Ez az idősebb generációra igaz, a mai huszonéveseknek ugyanis a fotózás nem az emlékezés, hanem a kommunikáció alapvető eszköze. Henkel szerint erre a legjobb példa a Snapchat óriási sikere, hiszen itt nem maradnak meg a fotók és a videók: megnézzük őket, majd megsemmisülnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Már több mint egymillió regisztrált fertőzött van Spanyolországban

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek

4000 forintos "büntetést" vezet be a PayPal, Magyarországon üzleti számlák érintettek