szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy fejlesztésnek köszönhetően hamarosan a művégtaggal élők is közel ugyanúgy érezhetnek majd, mint ép társaik.

A napokban jelentette be a DARPA, azaz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásért felelős részlege, hogy sikeresen tesztelte az első olyan végtagprotézist, ami képes a természeteshez nagyon hasonlító érzésként visszaadni az érintést.

A teszt során az új művégtag viselője képes volt megmondani, épp melyik ujjához érnek hozzá, még akkor is, ha egyszerre kettőt érintettek meg a szakemberek. A gondolatvezérelt kar titka a szenzorokban rejlik, amelyek minden érintés alkalmával apró elektromos jelet küldenek az agyba, így keltve olyan érzést, mint amikor a valódi bőr ér hozzá egy tárgyhoz.

A sikerek ellenére a szakemberek úgy látják, még nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy tökéletesíteni tudják a technológiát. Az érzékelők egyelőre nem az egész kézen, csupán az ujjaknál működnek, és a hőérzékelés sem megoldott még, amit mindenképpen szeretnének orvosolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen