szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Október 1-jével megalakul a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Tevékenységéről nem sokat árult el a Belügyminisztérium, de szervezetileg több általánosságot meg lehet tudni róla.

Csütörtökkel megalakul a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi törvény 2015. júliusi módosításának eredményeként - közölte a Belügyminisztérium. 

A magyarországi kibervédelmi szervezetrendszeren belül műr megalakultak különböző kibervédelmi munkacsoportok, együttműködési fórumo: a kibervédelmi koordinátor, a kibervédelmi tanács a Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT), az ágazati CERT-ek, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság, valamint a szakhatósági feladatokat, gyakorlatilag a sérülékenység-vizsgálatokat ellátó, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet szervezeti keretein belül működő Cyber Defance Management Authority (CDMA csoport) - sorolta a tárca.

©

Az új kibervédelmi intézet magába foglalja a Kormányzati Eseménykezelő Központot és a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóságot. A minisztérium reményei szerint működése koordináltabb, hatékonyabb feladatvégrehajtást és információáramlást tesz lehetővé. Ehhez hasonló modellt alkalmaznak többek közt Németországban (BSI), Hollandiában (NCSC), valamint hasonló szervezet működik Csehországban (NBU) is.

A hazai állami elektronikus információs rendszerek biztonsága az elmúlt években határozott fejlődésnek indult, azonban a teljes körű biztonsági szint eléréséhez még sok a tennivaló - állt a közleményben. A kielégítő kiberbiztonság ugyanis nem teremthető meg pusztán a biztonsági rendszerek fejlesztésével, üzemeltetésével. A már meglévő és biztonságilag hiányos rendszereknél következetesen végig kell vinni az Ibtv.-ben megfogalmazott, a biztonsági szint emelését előíró folyamatokat - írták.

A BM szerint minden szinten - vezetői, fejlesztői, üzemeltetői, felhasználói stb. - növelni kell az információvédelem tudatosítását, ugyanis kizárólag technikai eszközökkel nem, vagy csak irreálisan magas költségekkel valósítható meg az állami rendszerek védelme.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!