szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mobilok akkumulátorának üzemideje még nem éppen ideális, így mindent bevetnek a tudósok, hogy tovább bírja az aksi. A legújabb próbálkozás gombával történt, és ennél is meglepőbb, hogy sikeres volt.

Az akkumulátorok üzemidejének növelésére több trükk is létezik már, ilyen például a szakszerű töltés vagy az iPhone új funckiója, de egyik sem az igazi. Egyszerűen csak azt szeretnénk, hogy jóval tovább működjenek az aksik egy feltöltéssel. Erre egy igen extrém megoldást választottak a kaliforniai Riverside Egyetem kutatói, akik a portobello gombát vették elő.

Az alap feltevésük az eddig is ismert problémából indult ki. A lítium-ion akkumulátorok grafitot használnak anódnak, de a grafit hatása gyorsan romlik, így nem is biztosít hosszú időtartamot, ráadásul ezt az idő során folyamatosan csökkenti is. A szakemberek eddig is tudták, hogy a hatás ellensúlyozásához sóra lenne szükség, amely elektrolitként működik, de kérdés volt, hogy milyen formában lenne ezt optimális akkumulátorba építeni.

©

Erre adtak választ az amerikai kutatók, akik rájöttek, hogy a gomba felülete káliumsóban igen gazdag lesz, ha 900 fokon felhevítik. Ezt a képen látható, a hevítés hatására kialaukó lyukak biztosítják a gomba felületén.

Az így kialakuló, néhány nanométeres részecskéket akár egy mobil akkumulátorába is be lehetne építeni, ezt meg is tették. Még tartanak a kutatások, így százalékban vagy bármilyen számadatban nem adták meg a hatását, de az egyértelmű, hogy érdemi mértékben növelte az akkumulátorok üzemidejét.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!