szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár tud róla, akár nem, a Flash segédprogram jó eséllyel ott van az ön számítógépén is. Sokévnyi szakmai kritika után most már maga a programot fejlesztő is elavultnak látja, és kész lemondani róla.

A Flash-ről szóló hírek általában valamilyen biztonsági kockázatot emlegetnek, olyanokat, melyeket kihasználva arra illetéktelenek vehetik át távolról a hatalmat a számítógép fölött. A segédszoftvert fejlesztő Adobe mostanában viszonylag gyakran ad ki vészfrissítéseket, a szakma egy része pedig már régóta eltüntetné a föld színéről a kétezres évek elején hasznos és fontos, de mára minden ízében a múlt évtizedet idéző technológia ellen. A Flash nem csak veszélyes, de hibás is: amikor a böngészőjében összeomlik egy oldal (vagy maga a böngésző), jó eséllyel a Flash miatt történik. Ráadásula laptopok akkumulátorát is gyorsan meríti.

©

Most azonban, ahogy a Verge írja, az Adobe kész búcsút inteni a Flashnek, az elmúlt napokban tulajdonképpen belátták, hogy nincs mese, az általuk fejlesztett technológia haldoklik. A vállalat termékei nevéből is kiveszi a Flash kifejezést, és a weboldalak fejlesztőit is arra biztatja, használjanak inkább más animációs technológiákat, mint például a HTML5-öt.

A Flash kikapcsolásának módjáról jó pár éve írtunk, itt megtalálja az akkor ajánlott bővítményeket, melyek most is hatékonyan látják el a feladatukat Chrome-ban, Firefoxban és Safariban is. (Az egyes Flash-tartalmak igény szerint visszakapcsolhatók lesznek, egyetlen kattintással.) A Chrome-ot használóknak egyébként mostanában egyre kevesebb Flash-tartalommal kell szembesülniük, a Google ugyanis szépen lassan elkezdte blokkolni ezeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában