szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Microsoft mindent elkövet, hogy a Windows 10 és böngészője, az Edge felé terelje a felhasználókat, a böngésző piaci eredményei egyre siralmasabbak.

Szinte érthetetlen, miért adott ki a Microsoft egy új böngészőt úgy, hogy kihagyta belőle a bővítmények hozzáadásának lehetőségét, holott annak idején a Firefox épp ezzel tudta megtörni az Internet Explorer egyeduralmát. Így viszont hiába is próbálja az újabb böngésző felé terelni a felhasználókat, azok inkább a „bővíthető” Chrome-ot vagy Firefoxot használják.

Nem csupán egy piackutató észlelte az Edge hanyatlását, a Computerworld három kutatás adatait is felvonultatta. Bár a számok eltérnek, a trend megegyezik. Az amerikai Net Application például augusztusban még úgy mérte, hogy az Edge böngésző-piaci részesedése 39 százalék, azonban azóta folyamatosan esik, november végén már csak 31,2 százalékot mértek. Az ír StatCounter jóval alacsonyabbra taksálta az augusztusi részesedést (15,2 %), azonban a következő hónapokban folyamatos csökkenést regisztrált (13,9 %, 13,3 %, 12,9 %), akárcsak a Net Application.

©

A harmadik forrás az amerikai piacot szondázó DAP (Digital Analytics Program) ugyanazt a lefele mutató trendet észlelte, a szeptemberi 24,6%-ról novemberre 22,4%-ra esett az Edge részesedése. A StatCounter is kínál Amerikára vonatkozó számokat, a szeptemberi 18,1 százalékról 17,7 százalékra apadt a részesedés.

Az ok egészen nyilvánvaló, hiába gyors és jó böngésző az Edge, a felhasználók nem tudják megbocsátani a bővítmények (no meg a reklámblokkolók) hiányát. A Microsoft még az év elején megígérte, hamarosan megoldódik ez a gond is, azonban októberben hidegzuhanyként érte a netezőket a bejelentés, hogy majd csak valamikor 2016-ben érkezik el ez a lehetőség. Az viszont már erősen a kérdéses, hogy akkor hajlandók lesznek-e visszaszokni a Chrome-mal vagy a Firefoxszal egyébként elégedettek az Edge-re.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben

Helena Dalli: Sajnálatos, hogy nem minden uniós tagállam vesz részt az Isztambuli egyezményben