szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először tért vissza sikeresen függőlegesen a Földre az űrből hordozórakéta sértetlenül, amelyet így újra fel lehet majd használni. A bravúr hétfő éjjel történt az Egyesült Államokban, Cape Canaveralben, és mindez hatalmas siker a kifejlesztőnek, a SpaceX amerikai magáncégnek.

A hordozórakéta Falcon-9-es típusú, 15 emelet magas, azaz majdnem 50 méter hosszú. 11 kis műholdat juttatott fel az űrbe, majd biztonságosan visszaereszkedett.

A cég korábban többször próbálkozott azzal, hogy hordozórakétája függőlegesen visszatérjen, de még sohasem sikerült a művelet.

A harmadik kísérlet idén áprilisban kis híján összejött: a Föld légkörén át visszatérő rakéta reménykeltően lassan ereszkedett, az utolsó pillanatban mégis összetört azon a távirányítású tengeri platformon, amely a floridai partoktól néhány száz kilométerre várta.

A mostani volt az első alkalom, hogy szárazföldre irányították vissza a rakétát. A SpaceX dolgozói ujjongva örültek a sikernek.

A hordozórakéták visszanyerése és többszöri felhasználása kereskedelmi-gazdasági értelemben új fejezetet nyitna az űrrepülésben.

A visszatért Falcon-9 "utasa", a 11 műhold sikeresen pályájára került. Az űrküldetésnek ez volt az elsődleges célja, de a függőleges landolás sikere jóval szenzációsabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó