szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A távol-keleti ország fellőtte a Gaofen-4-et, ami tulajdonképpen olyan, mint egy föld körül keringő HD kamera.

A valaha volt legkifinomultabb műholdját indította útnak a napokban Kína – írta be a Xinhua állami hírügynökség beszámolójára hivatkozva az Engadget. A Gaofen-4 az ország első geostacionárius pályára állított – vagyis a Föld forgásával megegyező sebességben a bolgyó körül keringő –, HD-minőségű képalkotásra képes műholdja, amely arra hivatott, hogy a természeti katasztrófákat figyelje.

A most felbocsátott eszköz része annak a rendszernek, amellyel Kína az egész Földet képes lenne megfigyelni, ezzel együtt pedig képes lenne az időjárás-előrejelzésre, valamint az erdők monitorozására is. A tervek szerint nyolc év alatt hét műholdat telepítenének a világűrbe, amelyből a Gaofen-4 már a negyedik volt. Bár a neve valószínűleg keveset mond, az egyik Gaofen-műhold volt az, ami felfedezte a hónapokon át keresett malajziai MH370-es gép roncsait.

Persze kérdés, hogy mennyire fókuszál majd csak a természeti jelenségek megfigyelésére az az ország, amely valami olyanra készül az interneten, ami minden sci-fi író legrosszabb rémálma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!