szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha azt hiszi, hogy a Kínában előforduló cenzúra a legrosszabb dolog, ami az internettel (és az internetezőkkel) történhet, téved. Most valami ennél sokkal rosszabbra készülnek a közösségi oldalakon, sőt még azokon túl is.

Ahogy azzal sokan tisztában vannak, a kommunizmus és a kapitalizmus igencsak különös elegyét megvalósító Kína az interneten is hasonló politikát folytat. Miközben nemzetközi szinten is egyre inkább virágoznak a kínai webes vállalatok, az ország kormánya nem nézi jó szemmel, ha a felhasználók politikailag kényes témákat feszegetnek – azt pedig a tartalmak szűrésével érik el, hogy még olvasni se nagyon olvashassanak "problémás" szövegeket.

Most viszont valami sokkal komolyabb készül, ami sok science-fiction műben felbukkant már, és a sci-fi alműfajának tekinthető cyberpunk szerzők egyik kedvenc rémálomképét idézi. És minden bizonnyal Orwellnek is "tetszene". A CBS tudósítójának beszámolója szerint egy tavalyi jogszabály alapján elindították annak a kínai rendszernek a tesztüzemét, ami a minél teljesebb körben megfigyelt online tevékenységük alapján egyszerűen egy értéket rendel mindenkihez.

A kínai állampolgárok rangsorolására szolgáló, a tervek szerint 2020-tól mindenkire kiterjesztett “közösségi kreditpont” olyan, mint a személyi szám vagy az adószám – olyannyira, hogy mindenkinek a személyi igazolványához kötik majd –, csak ez a szám az ember internetes cselekedeteitől függően folyamatosan változik. A kormányzat által már tesztelt rendszer lényege, hogy az összes nagyobb kínai internetes vállalat számára kötelezővé tett adatszolgáltatás segítségével mindenki minden online tevékenységét számításba veszik. Módosítja a kreditpontot például az, hogy ki mit vásárol a webshopokban, hogy ki mit tesz közzé az országban elérhető közösségi oldalakon, mire keres, milyen hírekre kattint, milyen számítógépes játékokkal tölt időt, stb.

©

A kínai kormányzati kommunikáció szerint a lakosság ilyen szintű transzparensségére gazdasági okok miatt van szükség, de többek között a fent idézett szakértő szerint is jóval többről van szó. Egy példával élve: ha valaki időnként kitesz egy nem vészes, de azért a kormány döntéseit kritizáló bejegyzést, gyakran keres rá az országban zajló negatív eseményekre (pl. tőzsdekrízis) és ilyen témájú híreket is olvas – ezek mind-mind rossz irányba módosítják a pontszámát. A felsorolt dolgok összegeként például már igazán rossz pontszám is kijöhet, ami pedig a tervek szerint komolyan befolyásolhatja majd az illető egyetemre való bejutási esélyeit, valamint arra is hatással lesz, hogy milyen munkát kaphat. Sőt, a Kína-szakértő Ken DeWoskin szerint még azt is befolyásolhatja, hogy az illető kaphat-e útlevelet.

Bizarr érdekesség, hogy nem csak az befolyásolhatja rossz irányban valaki minimum 350-es, maximum 950-es pontszámát, hogy ő tesz-e valamit a fentiek közül. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) szerint akkor is csökken valaki pontszáma, ha az ismerőse tesz vagy éppen nem tesz meg bizonyos dolgokat.

Ha elég okossá fejlesztik a rendszert – amihez minden bizonnyal évek tapasztalata szükséges –, akkor bizonyos értelemben még pozitív hatása lehet: az algoritmus kiszűrheti például, ha egy Kína-kritikus állampolgár, aki rendszerint vásárol a neten erős nyugtatószereket, elkezd egyenként veszélytelen, de valamilyen terrorcselekmény elkövetéséhez jól összekombinálható anyagokra keresni webshopokban. Ha pedig ezek mellett rendszeresen erőszakos-gyilkolós játékokkal játszik, az jó eséllyel már elég is lesz ahhoz, hogy az algoritmus kiszűrje az illetőt, a rendőrök pedig bekopogjanak hozzá.

Ennél azonban jóval életszerűbb és negatívabb hatása lehet a közösségi kreditpontok rendszerének a kínai szólás- és véleményszabadságra. Aki eléggé "Kína-barát", azt viszont előnyökhöz is juttatja a kormányzat: 750 pont fölött például szinte bármelyik országba garantált a kiutazási engedély.

Ha érdeklik az ügy fejleményei, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó