szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar idő szerint kora reggel került sor a Google mesterséges intelligenciájának és a világ legjobb Go játékosának újabb összecsapására.

A két és fél ezer éves kínai játék, a Go igazi szellemi kihívás, és most már nemcsak az ember, hanem a gép, pontosabban a Google mesterséges intelligenciája számára is.

A keresőóriás még 2014 januárjában vette meg (650 millió dollárért) a DeepMind Technologiest, azt a céget, amelyik neurális hálózatokkal és gép tanulással foglalkozott. Sokan azonban csak 2015 végén hallottak róla először, amikor a neurális hálózatok és a gépi tanulás kombinációját alkalmazó AlphaGo programnak sikerült legyőznie egy profi Go-játékost.

Az igazi nagy megmérettetést azonban ez az év hozta el, az AlphaGónak a világ legjobb játékosával, a dél-koreai Lee Sedollal kell megmérkőznie egy ötfordulós bajnokságban. Az első két meccset a gép nyerte (a részletekről itt és itt olvashatnak), és – magyar idő szerint – ma kora reggel került sor a harmadik fordulóra.

©

De nem várokoztatjuk tovább olvasóinkat, és eláruljuk: ismét csak a gép nyert, és ez az összesített három győzelem igazi mérföldkőnek számít a mesterséges intelligencia történetében. A harmadik játékban különösen brillirozott az AlphaGo, igen trükkösen navigálva olyan játékállásokat hozott létre, amilyenek eddig még nem voltak a rangadóban.

Ezzel azért még nincs vége, Sedol még megmentheti az emberek becsületét, vasárnap és kedden kerül sor a két utolsó fordulóra. A mérkőzéseket, illetve a sajtótájékoztatót megnézhetik a DeepMind YouTube-csatornáján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

Ez történt: Megszólalt Duda Ernő virológus a kínai vakcináról

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"