szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy fájlmegosztó oldalon tették közzé azt több mint 15 ezer felhasználónév+jelszó párost tartalmazó listát, melyen az Origo szerint magyar felhasználók működő belépési adatai találhatók.

Valós az a több mint 15 ezer magyar google-s belépési adatait tartalmazó lista, amit az Origo olvasója talált egy észt fájlmegosztó oldalon. A hírszájt több felhasználónév-jelszó párost is kipróbált, és szúrópróbaszerűen kiválasztott adatok nagy része helyesnek bizonyult, valóban be tudtak vele lépni a Gmailbe.

Az észt oldalon fórumozók más szolgáltatásokban is kipróbálták az ellopott jelszavakat, a Spotifyra utalva volt, aki azt írta: “Köszi, hatalmas a lista, holnap kipróbálom majd, melyiknél van előfizetés (premium account), és akkor a banki adatokat is megszerezhetjük.”

Az adatlopás után azt javasoljuk, hogy mindenki változtassa meg a Gmailnél használt jelszavát, illetve ha azonos jelszót használ más szolgáltatásoknál is, akkor ott is módosítsa a kódot. Ha továbbkattint, mutatunk egy módszert, mellyel 1 perc alatt csinálhat magának könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni, még egy gép is nehezen boldogulna vele.

Frissítés: időközben kiderült, hogy a jelszócsomagnak jó eséllyel jelentős részét képezik a Budapest Sportiroda rendszeréből származó adatok. Azt már biztosan feltörték ismeretlenek, onnan (is) loptak el jelszavakat – és nagyon sokan ugyanazt a jelszót használják a Gmailnél, a Spotifynál és más szolgáltatásoknál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!