szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Főként a felsőoktatásban jellemző, hogy egyesek laptopon vagy tableten jegyzetelnek, de a kutatások szerint sokkal jobb a memóriánk, ha kézzel írunk az órákon.

Jobban járunk, ha kézzel jegyzetelünk az órákon, mintha valamilyen billentyűzettel tennénk – erre jutott egy amerikai kutatás. A vizsgálat során 36 egyetemistát és főiskolást kértek arra, hogy különböző módon jegyzeteljenek. Egyesek kézzel írtak az órán, mások laptoppal jegyzeteltek, néhányan pedig tableten pötyögték be az előadáson hallottakat.

Aztán két módszerrel is próbára tették, hogy mire emlékeznek az elhangzottakból. Kiderült, hogy a leírt szövegek felismerésénél mindenki ugyanolyan jól teljesít, de amikor kikérdezték a leírtakat, a papírra jegyzetelők sokkal jobban teljesítettek, mint akik valamilyen billentyűzettel írtak az órán. A memóriájuk jobb volt, és a kutatók szerint erre megvan a magyarázat.

Vizsgálataik szerint ha valaki billentyűzet segítségével jegyzetel, akkor a tanárra való figyeléshez hasonló vizuális ingert jelent a billentyűzetre való figyelés is. A kettő közötti folyamatos váltás megzavarja a koncentrációt, így nem is emlékezünk úgy a leírtakra, mintha papírra írnánk. A hagyományos jegyzetelés ugyanis nem zavarja meg a valós idejű vizuális figyelmet, ilyen esetben akkor is a tanárra koncentrálunk, ha épp írunk.

Egy korábbi kutatás pedig azt is bizonyította, hogy a papírra jegyzetelők sokkal inkább átlátják a leírtak közötti összefüggéseket, mint a géppel írók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!