szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hónap elején még csak egy videón jelent meg a valóban hajlítható okostelefon, most pedig már konkrét kibocsátásról beszél a gyártója.

Nemrégiben láthattak nálunk egy videót, amelyik egy kínai kiállításon készült, és egy csuklóra illeszthető grafén telefont mutatott. Akkor még nem lehetett tudni, ki áll a különleges eszköz mögött, és csak tippeltünk, hogy hamarosan kereskedelmi termék lehet belőle.

Nem fogtunk nagyon mellé, ugyanis a hajlítható grafén telefon fejlesztője, kínai Moxi Group (hivatalos nevén Chongqing Graphene Tech Co.) hivatalosan is bejelentette telefonját, és azt is, hogy még ebben az évben 100 ezer darabot fog piacra dobni belőle. A Bloomberg értesülése szerint nem lesz olcsó, 765 dollárnak (azaz több mint 216 ezer forintnak) megfelelő összeget kérnek majd érte.

Grafénnal már jó ideje kísérleteznek, és Kína a kutatások élvonalában található. A Moxi Group már tavaly bemutatta első grafénkijelzős telefonját, most viszont tovább lépett azzal, hogy új eszköze hajlítható. A telefon legfontosabb egységeit, a processzort, az akkumulátort stb. nem a kijelző alá, hanem a készülék egyik végébe pakolták, így hajlítható meg szinte 360 fokban az eszköz.

©

Annak ellenére, hogy a sajtófotókon színes kijelző látható, ez a hajlítható telefon fekete-fehér képet mutat majd, ami némiképp levon a vonzerejéből. A cég ügyvezető alelnöke szerint azért választották ezt a megoldást, mert így sokkal egyszerűbb volt elkészíteni a hajlítható telefont, ráadásul sokkal energiatakarékosabb a modell. Ezzel együtt, ha a tengerentúlról más igények érkeznének, hajlandók a továbbfejlesztésre. A fekete-fehér kijelző e-ink technológián alapszik, és a grafén előnyei ott mutatkoznak meg, hogy a display még hajlított állapotában is pontosan reagál az érintésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!