szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iPhone 6s-ben mutatkozott be, és azóta más csúcstelefonokban is fel-feltűnik a 3D Touch funkció. Egy ígéretes fejlesztésnek köszönhetően hamarosan a régebbi készülékeken is elérhetővé válhat ez a hasznos jellemző.

Az iPhone 6s-ben bevezetett 3D Touch funkciónak köszönhetően a kijelző nemcsak az érintés és a nyomás között tud különbséget tenni, hanem a nyomás erősségét is érzékeli, és annak megfelelően reagál. Ez tényleg hasznos funkció, azonban a régebbi telefonokon nem érhető el.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, a Michigani Egyetem kutatói ugyanis egy olyan szoftvert fejlesztettek, amelyik elvileg bármilyen készülék számára lehetővé teszi, hogy az értelmezze a nyomás erősségét. A ForcePhone tehát – ellentétben az iPhone nyomásérzékelőjével – szoftveres alapon oldja meg ezt, méghozzá úgy, hogy használja a telefon hangszóróját és mikrofonját.

©

Úgy állítja be a hangszórót, hogy az 18 kHz-nél nagyobb frekvenciájú hangot sugározzon, amit nem hall az ember, a mikrofon viszont még érzékel. Amikor a felhasználó megnyomja a kijelzőt, vagy nyomást gyakorol a telefon oldalára, megváltozik a hang, és a szoftver – érzékelve így a nyomás erősségét – a megfelelő parancs végrehajtására ad utasítást.

Az a legjobb az egészben, hogy nincsen szükség drága érzékelőkre, sem a hardver módosítására, és a régebbi készülékeken is jól működhet a program. A ForcePhone jelenleg fejlesztési szakaszában tart, és a június végi szingapúri MobiSys 2016 kiállításon mutatják be a demóját.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Már a Netflix is a TikTokot másolja

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé