szerző:
László Ferenc

Miközben külsőre lényegében semmiben sem különbözik az Apple idei nagyágyúja a tavalyi elődjétől, mégis milliószám veszik az emberek az új iPhone-okat. Nem véletlenül, a készülékek borítása alatt számos új fejlesztést találunk. Nyúzópróbán a nyomásérzékeny kijelzővel felszerelt iPhone 6s Plus.

Az Apple tavaly először nem egy, hanem egyszerre két különböző méretű okostelefont dobott piacra, melyek ráadásul jelentősen nagyobbak lettek elődeiknél: az iPhone 6 és iPhone 6 Plus rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen már a nyitóhétvégén több mint 10 millió példányt adtak el belőlük. Idén ősszel pedig már a vadonatúj iPhone 6s és iPhone 6s Plus modellekről szól minden, melyekből a nyitóhétvégén 13 millió fogyott el. Joggal vetődhet fel a kérdés, vajon mi lehet a 2015-ös évjáratú iPhone-ok titka, hiszen első blikkre igen nehéz megkülönböztetni őket a 2014-es széria tagjaitól. A választ egyértelműen nem a külcsín, hanem sokkal inkább a belbecs terén kell keresnünk.

©

Dizájn, anyagminőség

Ha egymás mellé teszünk egy iPhone 6 Plust és egy iPhone 6s Plust, akkor első ránézésre csak annyi különbséget fedezhetünk fel közöttük, hogy utóbbi készülék hátoldalán ott figyel egy szolid "S" típusjelzés. Az összes oldalsó kezelőszerv, a csatlakozó aljzatok, a mikrofonok és a hangszórók is pontosan ugyanott vannak, ahol korábban voltak, vagyis dizájn fronton nincs változás. (Amit persze a gyártó S típusjelzésű modelljeitől az elmúlt években már megszoktunk.) Újdonság viszont, hogy az unibody, tehát házilagosan megbonthatatlan kasztni a korábbiaknál ellenállóbb, úgynevezett 7000-es sorozatú alumíniumból készül, ami fokozott ellenállást biztosít, így aztán már nehezebb elhajlítani a készüléket. A telefon nagyon egyben van, semmi sem nyiszeg-nyöszög rajta és természetesen az illesztések is makulátlanok.

©

Méret, tömeg

A befoglaló méret szabad szemmel nem látható módon, hajszálnyival lett nagyobb a tavalyinál. Ezzel szemben a 192 grammos tömeg már több mint 11 százalékos hízásról tesz tanúbizonyságot. Ez nem az új készülékborítás, hanem az újfajta kijelzőtechnológia következménye, de erről majd egy kicsit később. A nagyobb kijelzővel szerelt Samsung Galaxy S6 edge+-nál 25 százalékkal nehezebb és 11 százalékkal nagyobb térfogatú iPhone 6 Plus az elődjéhez hasonlóan pazarlóan bánik a rendelkezésre álló előlapfelülettel, vagyis alul és felül nagyon vastagok a semmire nem használható kávák. Az ugyanekkora kijelzővel szerelt LG G4 például pontosan egy centiméterrel rövidebb a 6s Plusnál.

Mire jó a 3D Touch?

Az 5,5 colos képátló és az 1920x1080 pixeles Full HD felbontás, valamint a 401 ppi-s pixelsűrűség változatlan, csakúgy, mint a remek fényerőt és hatalmas betekintési szögeket biztosító IPS LCD technológia.

©

Újdonság viszont a 3D Touch: a korábbiaknál némileg vastagabb és nehezebb kijelzőt immár nemcsak simogatni lehet, hanem akár erővel is nyugodtan lehet nyomkodni, sőt kifejezetten érdemes is. A fizikailag természetesen nem benyomható, de nyomásérzékeny panel számos, a hétköznapi használatot könnyítő funkciót és opciót honosított meg az iOS 9-es operációs rendszerben, illetve szépen lassan egyre több alkalmazásban is.

Például elég csak erővel rányomunk az óra ikonra, ennek hatására feljön az ébresztő, stopper és időzítő opció, melyek elindításához tehát már be sem kell lépnünk magába az alkalmazásba. Hasonló módon, ha az üzenetek ikonra nyomunk erősen, akkor kapásból felugrik az új üzenetkészítési lehetőség. Az appindításnál tehát így működik a funkció, ami az alkalmazásokon belüli munkában – amolyan „jobbgombos klikkelésként” – még több kényelmet hozhat.

Akcióban a 3D Touch
©

A levelező alkalmazásban egy adott levélre kis nyomást gyakorolva először csak elmosódik a levél körüli terület, erősebb nyomás hatására pedig feljön az email előnézete. Ha elengedjük a kijelzőt, akkor eltűnik az előnézet, ha viszont felfele szkrollozunk, akkor feljön egy almenü, melynek révén gyorsan válaszolhatunk a levélre vagy továbbíthatjuk azt. Hasonló funkciók érhetők el továbbá a névjegyzékben, a galériában és a Safari webböngészőben is, de a szövegkijelölésben is komoly segítséget nyújt a nyomásérzékenység.

Summa summarum, a 3D Touch sok esetben egyszerűbbé és gyorsabbá teheti a telefon használatát, és a közeljövőben várhatóan a rivális gyártók is egymás után jönnek majd ki hasonló fejlesztésekkel. (A Huawei az általunk is kipróbált Mate S-be elméletileg már pakolt hasonló technológiát, de a boltokban kapható példányok a gyakorlatban még nem rendelkeznek vele.)

Kamera

Az Apple elérkezettnek látta az időt a 8 megapixeles felbontáson való túllépésre, így az idei iPhone-okban már 12 megapixeles főkamera található. Az ötlencsés kameramodul még mindig kilóg egy kicsit a hátlap síkjából, és ahogy eddig is, optikai képstabilizátor továbbra is csak a Plus modellben található – abban viszont már videózáshoz is használható.

©

Az objektív fényereje mindössze f2,2, ami jelentősen elmarad a riválisok f1,8-1,9-es értékétől (a kisebb érték a jobb), és többek közt ez is szerepet játszik abban, hogy a képminőség nem sokat változott az elődhöz képest. A DxOMark aktuális toplistáján csak tizedik helyen lévő 6s Plus villámgyorsan fókuszál és késlekedés nélkül menti a képeket, de manuális beállítási lehetőségekkel továbbra sem kényezteti a haladó felhasználókat.

Sötétben jó szolgálatot tehet a dual-tone LED-segédfény, ezenkívül pedig említést érdemel még a HDR-funkció, a 60 megapixeles panoráma mód, a time-lapse üzemmód és a riválisoknál már 2013-ban alkalmazott 4K-s videózási képesség.

©

Az Apple által leginkább hangsúlyozott újdonság a Live Photo. Ennek lényege, hogy a kamera az exponálás előtt és után 1,5-1,5 másodpercnyi videót rögzít, és az így felvett 1440x1080 pixeles és 14 fps-es rövidfilmek kicsit színesítik a galériában tárolt fotókat.

Kár, hogy a videók nem sztereó, hanem csak monó hangsávot tartalmaznak, s a telefon monó hangszórója is sokkal gyengébben szól, mint az e téren etalon HTC BoomSound megoldások. Szelfirajongók számára jó hír, hogy a frontkamera felbontása 1,2-ről 5 megapixelre katapultált, illetve hogy a kijelző fényét adott esetben vakuként is képes hasznosítani az előlapi fényleső.

Hardver

A 64 bites A9-es chipset ugyanúgy csak kétmagos, mint a tavalyi A8-as, viszont 1,4 helyett már 1,84 GHz-es órajelen üzemel, és a grafikusgyorsító is sokkal komolyabb teljesítményre képes, mint elődje, sőt a telefonban lévő RAM 1 GB-ról 2 GB-ra nőtt. Ez a kombináció azt eredményezi, hogy a 6s Plus még az amúgy sem éppen lassú 6 Plusra is köröket ver működési sebesség frontján. Az iPhone-ok két gyártó kétféle chipsetjével kerültek piacra, így nem mindegy, hogy konkrétan melyik darab telefont veszi meg valaki. De mindkét féle nagyon gyors, olyannyira, hogy bár papíron van olyan, aki megelőzi őket, a gyakorlatban új iPhone-ok jelenleg a leggyorsabb telefonok.

©

Tesztkészülékünkben 16 GB belsőmemória található, melyből alaphelyzetben 11 GB szabad, és ez bizony ma már nagyon kevés, főleg, hogy microSD bővíthetőség szokás szerint nincs. A problémát jól szemlélteti, hogy a készülékkel kevesebb mint 30 percnyi videót tudunk rögzíteni a legjobb minőségben, akkor, ha még egyetlen alkalmazás sincs rátelepítve. Magyarul a 16 GB-os alapmodell nagy ívben kerülendő, és érdemes inkább a 64 GB-os modellt választani, a non-plus-ultra kivitelben pedig ugyebár már 128 GB flashmemória található.

Bár az akkumulátor kapacitása 6 százalékot csökkent, a 2750 mAh-s aksira még így sem lehet panaszunk, ugyanis tapasztalataink azt mutatják, hogy átlagos felhasználás mellett kicsit még nőtt is az üzemidő, ami óvatos duhajkodás esetén elérheti akár a 2 napot is. Vezeték nélkül sajnos továbbra sem tölthető az almás mobil, melynek ráadásul a gyári vezetékes töltője is elég gyenge, hiszen mindössze 5 W teljesítményű (S6 edge+: 15 W).

©

Megújult a kijelző alatti köralakú nyomógombba szerelt ujjlenyomat-érzékelő, ami egyrészt gyorsabb, másrészt pedig még pontosabb lett. Az LTE mobilnet révén maximum 300/50 Mbit/s-os sebesség érhető el, az ac-s Wi-Fi a 2x2 MIMO antennának köszönhetően kétszer gyorsabb lett, a Bluetooth verziószáma 4.0-ról 4.2-ra ugrott, és persze a GPS-vevő sem hiányozhat a fedélzetről. Az NFC sajnos továbbra is csak Apple Pay-re használható, ezenkívül pedig az androidos felhasználók vélhetően hiányolják majd a telefonból az FM-rádiót, az infravörös portot vagy esetleg a pulzusmérőt.

Verdikt

Bár az Apple jelentős fejlesztéseket hajtott végre a tavalyi modell óta – elég csak a nyomásérzékelős kijelzőre, a szupergyors chipsetre, a dupla mennyiségű RAM-ra, a nagyobb felbontású kamerákra és a gyorsabb adatátvitelre gondolnunk –, ezzel együtt nem állítanánk, hogy az iPhone 6 Plus-tulajdonosoknak mindenképpen megéri újra cserélni „régi” mobiljukat. Aki régebbi iPhone-ról vagy bármilyen más telefonról vált, annak viszont jó választás lehet a 6s Plus.

©

Ahogy azt már megszokhattuk, az Apple okostelefonok nagyon drágák: az általunk tesztelt 16 GB-os 6s Plus alapmodell kártyafüggetlen hivatalos listaára 287 ezer forint, mely összegből könnyedén vásárolhatunk akár két darab 32 GB-os LG G4-et is. Ráadásul a 16 GB-os változat helyett érdemes inkább a 64 GB-os modellre lecsapni, mely már 326 ezer forintba kerül, a 128 GB-os csúcsmodell árcéduláján pedig nem kevesebb mint 365 ezer forintos összeg olvasható. A kisebb kijelzővel és optikai képstabilizátor nélküli kamerával szerelt iPhone 6s testvérmodell ára 248-326 ezer forint között mozog.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót

Letiltotta a Facebook az ikonikus Led Zeppelin-lemezborítót

A Real Madrid száműzöttjei bőven erősebb kezdőt alkotnának, mint az európai csapatok többsége

A Real Madrid száműzöttjei bőven erősebb kezdőt alkotnának, mint az európai csapatok többsége

620 millió forintért őrizheti a Valton a Városligetet

620 millió forintért őrizheti a Valton a Városligetet

38 millióért olyan autója lehet, amilyen még senkinek nincs

38 millióért olyan autója lehet, amilyen még senkinek nincs

Már Magyarországon is lehet LNG-kútnál tankolni

Már Magyarországon is lehet LNG-kútnál tankolni

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember