Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Pánikgomb az okosórán, beszédünkből értő számítógép, komoly arc- és tárgyfelismerés az iPhone-okon – az Apple minden elmondott, amivel idén újít szoftveres fronton.

Az Apple története során idén csökkentek először a sikertermék, az iPhone eladásai. Az ehhez kapcsolódó másik pénznyomda, az alkalmazások körüli felhajtás is lecsengőben van: még mindig töltünk le appokat, de már nem próbálunk ki ész nélkül mindent. Nagyjából ilyen előhangok közepette indult az idei WWDC fejlesztői konferencia, ahol az Apple megmutatta, hogy bár nem kevés  újítása van, de ezekkel, idén biztosan nem fogják megváltani a világot.

Az eseményt szokatlan és szomorú módon nyitotta Tim Cook: a vezérigazgató a hétvégi, orlandói terrortámadás áldozatai előtt adózva egy pillanatnyi csendet kért a résztvevőktől. És bár nyilvánvalóan nem így tervezték, az Apple Watch okosóra néhány perccel később bemutatott újdonsága már éppen ennek az új, veszélyes kornak szól, amelyben nem árt, ha minél közelebb van hozzánk egy gyorsan használható segélyhívó. Ha hosszan megnyomjuk az óra oldalsó gombját, az óra segényhívást indít a közelben lévő telefonunkról, majd még egy érintésre az előre megadott barátainknak is küld egy vészjelzést, benne a tartózkodási helyünkkel. Ezután az óra egy másik képernyőre vált, ahol a szintén előre rögzíthető orvosi adataink olvashatók, a ránktaláló mentők rögtön megkapnak minden fontos infót a karunkon.

Itthon a 112-es számot lesz érdemes beállítani
©

Emellett több más újítást is kap az Apple Watch operációs rendszerének új verziója: az ősszel érkező watchOS 3.0 az eddiginél érezhetően gyorsabban indítja el az alkalmazásokat, megkapta az iOS-ből ismert Vezérlőközpontot, az eddiginél gyorsabban és kényelmesebben lehet majd az óra kijelzőjéről megválaszolni üzeneteket. A watchOS felületét gyakorlatilag teljesen átszabták, és így, képernyőn nézve úgy tűnik, hogy előnyére változik az Apple okosórája.

Nem csak a karunkra, az asztalunkra is lenne itt valami

Hosszú évek hagyományához híven bemutatták az Apple számítógépein futó operációs rendszer új verzióját is, ami 15 év után a nevében is megújult: OS X helyett mostantól macOS-nek hívják, azon belül pedig a 10.12 Sierra verzió érkezik majd ősszel.

©

A rendszer újdonságai közül elsőként az automatikus felnyitási funkció fog majd feltűnni, legalábbis azoknak, akiknek a Mac mellé egy Apple Watch-uk is van: ha az órát viselő géptulajdonos nyitja fel a képernyőt, akkor nem lesz szükség a jelszó begépelésére az indításhoz. A korábbi pletykákkal ellentétben az azonosítás iPhone ujjlenyomat-olvasójának segítségével nem fog működni, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy csak azért, mert jövőre is akartak hagyni valamit.

©

Szintén az iPhone-hoz kapcsolódó újdonság, az az univerzális vágólap: a másolás-beillesztés minden további nélkül működik majd a Mac és az iPhone között, tehát ha a telefonon kimásolunk egy szövegrészt, a gép elé ülve elég lesz csak a beillesztésre nyomni és máris ott terem.

Két fontos, de nálunk mérsékelten releváns újítás, hogy az Apple Pay fizetési rendszer és a magyarul nem tudó Siri intelligens asszisztens is elérhető lesz a Mac gépeken.

És persze az iPhone-osok is megkapják a magukét

Az iOS oprendszer következő verzióját az eddigi legnagyobb frissítésként emlegeti az Apple. Az iOS 10 egyik apró, de minden bizonnyal sokak mindennapjait kényelmesebbé tévő funkciója, hogy elég lesz a telefont felemelni (mondjuk egy asztalról), és máris felvillan a lezárt képernyő. Így anélkül elolvashatjuk az értesítéseket, hogy bármilyen gombot meg kellene nyomnunk.

Maguk az értesítések is információgazdagabbak lesznek az eddigieknél – természetesen csak akkor, ha ezt engedjük, és nem félünk attól, hogy az illetéktelenek már a záróképernyőről elleshetnek ezt-azt. Az egyes értesítéselemekre elég lesz kicsit erősebben rámyomni a 3D Touch-támogatta lehetőségek előhívásához: egy üzenetre már innen válaszolhatunk, fogadhatunk/elutasíthatunk egy naptármeghívást, vagy például már a záróképernyőről üzenhetünk az Uber-sofőrnek, amikor egy értesítésben jelzi az app, hogy az közeledik.

A Siri mobilos fronton is kap egy fontos újítást: mostantól a külsős alkalmazások fejlesztői összekapcsolhatják az appjaikkal az intelligens asszisztenst.

©

Megmondja az iPhone, hogy mi van a fotón

Kiemelten érdekes újítás lesz az iOS fotós alkalmazásában az arc- és általános objektumfelismerés. Ilyesmire egy ideje a Google Fotók alkalmazás is képes, az Apple azonban rátesz egy lapáttal. Úgy oldották meg azt, hogy a készülék be tudja azonosítani a képen lévőket és azt, hogy milyen tárgyak láthatók a fotón, hogy eközben a kép nem kerül a szervereikre, ugyanis el sem hagyja a készüléket – minden helyben zajlik. Az objektumfelismerés praktikus előnye lehet például az, hogy ha például a telefonunkon lévő kutyás képeket keressük, elég csak beírni a “dog” szót az iPhone keresőjébe, és megkapjuk az összes olyan fotónkat, amelyeken van egy kutya is.

Messengeresedik az iMessage

A fentieken túl ráncfelvarráson esik át az Apple Maps; az egyre inkább facebookos messengeres megjelenést, matricákát kapó, kiegészítőkkel bővíthető Üzenetek rész; vagy például az egy év után már 15 millió fizetős felhasználóval rendelkező Apple Music zenehallgató szolgáltatás, ami a dalszövegeket is megmutatja majd zenelejátszás közben.

One more thing

A szokásos slussz poént az esemény végén a színpadra visszaérkező Tim Cook prezentálta: az ősszel érkező Swift Playground alkalmazással játékos módon tanulhatunk majd kódolni – ami egyre fontosabb képesség lesz a munkaerőpiacon.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Ferenc pápa 21 évesen élet és halál között volt

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI