szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítógépen lévő fájlokat elérhetetlenné tévő vírust terjesztenek azok a kamu számlák, melyekről úgy tűnik, az áramszolgáltató küldte őket. A furcsa módszer már két európai országban is feltűnt, a szakértők szerint hozzánk is hamarosan elérhet.

Néhány nappal ezelőtt igen szokatlan módon terjesztett vírusról szereztek tudomást a Panda Security szakemberei. Az egyik spanyol áramszolgáltató egy új átverési módszerről értesítette őket: ismeretlenek a szolgáltató nevében hamis áramszámlákat küldtek ki, melyben a zsarolóvírusok egy új, agresszív variánsa fertőzi meg az illető számítógépét rendszert, majd váltságdíjat követelnek az ellopott információk visszaszolgáltatásáért cserébe.

Az elmúlt órákban a Panda Security kutatói azt is felderítették, hogy a vírusírók országot ugrottak, és már a lengyel PGE elektromos művek hamis e-számlái is vírust terjesztenek.

A bűnözők a manapság egyre terjedő Locky nevű kártevő egy variánsát használják. Ami különlegessé teszi az esetet, az az, hogy áramszámlába csomagolják a vírust. Egyre többen kapnak elektronikus formában számlát a különféle szolgáltatóktól, és ha egy váratlan számlának tűnő emailt kap az ember, azt még az óvatosabb felhasználók is gyakran megnyitják.

A Panda Security szakemberei szerint a következő napokban akár Magyarországot is elérheti a fertőzés, ezért is fontos megérteni a fenyegetés súlyosságát, és megtenni a megfelelő lépéseket a megelőzésre – a minimum a lehető legfrissebb operációs rendszer, rajta pedig valamelyik hatékony vírusirtó program. A bizonyítottan legjobban védő antivírus szoftvereket itt találja, ingyenes is van köztük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Hitlert bemutatták apámnak, elég barátságosnak tűnt

Doku360: Hitlert bemutatták apámnak, elég barátságosnak tűnt

Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi

Dehogy halott a dízel: teszten az új BMW 530d kombi