Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Egyre kevésbé hihető indoklás a “nem tudom”-ra az, hogy “nem volt pénzem megtanulni”. Rengeteg ingyenesen vagy nagyon olcsón hozzáférhető online tanfolyam, oktató weboldal és alkalmazás segíti azt, aki meg szeretne tanulni valamit – például kódolni.

LRN, a bárhol beavató

Sem előzetes ismeretekre, sem internetkapcsolatra, sem sok gépelésre nincs feltétlenül szükség ahhoz, hogy valaki belevágjon a kódolásba, éppen elég az LRN. Az angol nyelvű alkalmazás óriási előnye még, hogy nem kell hozzá “leülni tanulni”: fejlesztői úgy építették fel a leckéket, hogy akár buszmegállóban várakozás közben, 8-10 perc alatt is értelmezhető tudásegységhez jussunk.

©

Az LRN a webfejlesztéshez nélkülözhetetlen HTML, CSS, Javascript, valamint a Ruby és a Python nyelvekbe avatja be használóit. Az egyszerű és gyorsan érthető leírások mellett néhány érintéssel elvégezhetők az alapfeladatok, melyek után a megértést ellenőrző kérdések, majd az átismétlést lehetővé tévő kérdés-válasz kártyák következnek. Rossz feladatmegoldás vagy válasz esetén magyarázatot is kapunk rá, hogy miért nem úgy működik a dolog, ahogy gondoltuk.

Az appot nyomkodva senkiből nem lesz minden problémát megoldó programozó, a nyelveket átszövő logika megértéséhez, a szemlélet elsajátításához, valamint a magabiztos kezdő szint eléréséhez azonban tökéletes segítség.

A jelenleg iPhone-ra elérhető, az ígéret szerint hamarosan androidos készülékekre is érkező LRN letöltése, valamint a HTML és CSS teljes anyaga ingyenes, a többi nyelvnél a rövid ingyenes rész után fizetni kell a teljes leckesorozatért. Egy-egy nyelv teljes anyaga 3-3 euróba kerül, de 7 euróért minden lezárt rész megnyílik az alkalmazásban.

CodeCombat, a játékos

A legvonzóbb játék, amivel megtanulhatsz programozni – így szól a rengeteg nyelven, köztük magyarul is elérhető CodeCombat szlogenje. És valóban, egy bármilyen összehasonlításban igényesnek nevezhető böngészős (szerep)játékról van szó, melyben történetesen programozni kell a túléléshez. Hősünk előrehaladásának érdekében már az első pályától kezdve programozni kell, de a gépelést és a tanulást olyannyira sikerült elrejteni a játék mögé, hogy a CodeCombat közben egyáltalán nem azt érzi az ember, hogy tanulna, azt pedig végképp nem, hogy sokak számára nem túl emberinek tűnő kódsorokat sajátít el éppen.

Karakterünk a teljesítményünkkel arányban jut újabb képességekhez és felszereléshez. A játék a feladatmegoldás sikeressége mellett annak igényességét is jutalmazza: többletpont jár, ha szintaktikai hiba (“elírás”) nélkül viszünk végig egy pályát, és akkor is, ha nincs “túlírás” a kódunkban.

Az alaphelyzetben Python nyelvhez ajánlott, de a JavaScript, a Clojure és a Lua tanulásához is használható codecombat.com oldalon alapvetően ingyen lehet játszani. Aki az alapcsomag (rengeteg) pályáján felül extra feladatokhoz (és tudáshoz) is hozzá szeretne jutni, annak havi 10 dollár előfizetési díjat kell fizetnie.

Jellege, magyar felülete és remek felépítése miatt a CodeCombatet életkortól majdhogynem függetlenül, 7 éves kor felett tényleg mindenkinek ajánljuk.

Codecademy, a komolyan gondolós

A Codecademy nem az a hely, ahol különösebben bele lehetne szeretni a kódolásba. Egy nagyon jól használható “interaktív tankönyvről” van szó, ami azért mégiscsak egy tankönyv: kissé száraz, szövegtenger jellegű. De hát itt nem is kedvcsináló és a kódolás alapjaiban segítő segédeszközt kap a látogató, a Codecademy azoknak szól, akik tényleg komolyan gondolják a programozást. Az oldalon ugyanis nem csak kezdő vagy középhaladó szinten sajátítható el egy-egy programnyelv, hanem teljeskörű, professzionális, programozói munkához is használható tudásra tehet szert az, aki komolyan gondolja, és hajlandó befektetni a szükséges időt és energiát.

©

A legnagyobb részét tekintve ingyenesen használható Codecademy rendszerében annak kell fizetnie, havonta 20 dollárt, aki személyre szabott tanulási tervvel és feladatokkal, valamint chaten azonnal segítő “tanárokkal” szeretné hatékonyabbá tenni a tanulást. A felhasználói vélemények alapján az igazán profi szint eléréséhez érdemes kifizetni jó pár hónapon át a PRO tagságot, de itt már olyan tudásról beszélünk, melynek későbbi alkalmazásával nagyon gyorsan megtérül az a havi pár ezer forint.

Khan Academy, a videós

A fizikától a pénzügyön át a matematikáig rengeteg dolgot meg lehet tanulni a Khan Academy oldalán, így természetesen kódolni is. A rendszer jellegzetességét a videós segédanyagok jelentik, ezek jóval élményszerűbbé teszik a tanulás folyamatát, mint a Codecademy szinte kizárólag szövegalapú megoldása. Szintén nagy segítség tud lenni a programnyelvek elsajátítása közben a Khan Academy hatalmas felhasználói bázisa: a tananyag követése és feladatok megoldása közben rögtön kéznél vannak a sok-sok ezer hasonló érdeklődésű tanulótárs kérdései, és persze az azokra írt válaszok, tapasztalatok.

A Khan Academy (főleg web)programozós kurzusai a “programming” és a “coding” keresőkifejezésekkel lelhetők fel. A teljesen ingyenes tananyag elsajátításához erős angoltudás szükséges, ezúttal nem csak olvasott, hanem hallott szöveg értése terén is.

Mindentudás egyetemei

Az interaktív játékok és a programozni tanító mobilos alkalmazások világában is vannak, akik a hagyományosabb oktatási módszereket kedvelik, nekik lehet hasznos az Open Culture oldal és a (kizárólag az Apple eszközein elérhető) iTunes U rendszer. Közös bennük, hogy nem saját segédanyagokat kínálnak, hanem nagy egyetemek online is elérhetővé tett kurzusait gyűjtik össze. Így segítve, hogy olyan nagynevű intézmények professzoraitól tanulhasson bárki programozni, mint a Massachusettsi Műszaki Egyetem, a Stanford Egyetem, a Carnegie Mellon vagy éppen a Harvard.

Az ilyen webes kurzusok viszonylag vegyes képet mutatnak, de összességében elmondható, hogy a szöveg mellé szinte mindig járnak videók – valahol az egyetemi előadásokat teljes egészében rögzítik, és felteszik –, gyakorló feladatok, kvízek, netes vizsgalehetőségek.

Tapasztalatunk szerint a két rendszerben elérhető programozós kurzusok zöme olyanoknak szól, akik már rendelkeznek némi tudással – netán néhány éves gyakorlati tapasztalattal – valamely programozási nyelvből, de azért lehet találni kezdőknek szóló online tananyagokat is.

Érdekesség, hogy több kurzus elvégzését – netes vizsgázás után – oklevéllel is honorálják az intézmények.

Az önkényszerítő-önképző

A webfejlesztés elsajátításának igen érdekes módját választotta Jennifer Dewalt. Elhatározta, hogy 180 napon át minden egyes nap megcsinál egy-egy újabb weboldalt, és egy nyilvánosan, blogban tett fogadalom után, mindenféle tanulás nélkül egyszerűen csak belevágott. Dewalt előzetesen semmilyen programozói ismerettel nem rendelkezett, így kizárólag a mások által összegyűjtött és ingyenesen elérhetővé tett közösségi tudásra építkezhetett: amikor meg szeretett volna csinálni valamit, a közel 5 millió aktív felhasználóval rendelkező Stack Overflow programozói fórumrendszerben utánanézett.

©

Az első napok weboldalai nagyon egyszerűek voltak, de a háttérszín plusz két sor szöveg összetettségű szájttól végül sikerült eljutni a komolyabb webalkalmazásokig: Dewalt a “csinálva tanulás” módszerével animációkat, webes órát, kalkulátort és egyszerűbb játékokat is készített.

A projekt oldalai itt érhetők el. Más programnyelvek elsajátításához nem ajánljuk, de a webfejlesztés HTML-CSS-JavaScript triászához működőképes módszer lehet.

YouTube + Google

Kevésbé rendszerezett formában ugyan, de rengeteg lehetőséget kínál a különféle programnyelvek elsajátítására a YouTube is: a vonatkozó (angol nyelvű) keresőkifejezésekre több tucat, sőt 100+ videót tartalmazó lejátszási listákat is mutat a videomegosztó. A youtube-os tanulás hátránya, hogy gyakorló feladatok, illetve feladatmegoldásainkat ellenőrző rendszerek nem járnak hozzá. De erre persze ott vannak maguk a kis programok, melyeket tanulás közben írogathatunk. Az biztos, hogy aki elég elszánt, az a YouTube-on fellelhető videós tananyagok és a felmerülő kérdések esetén némi guglizás segítségével is meg fog tudni tanulni programozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
97 ezren vesztették el az állásukat januárban

97 ezren vesztették el az állásukat januárban

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Mészáros jól járt, a gazdák nagyot buktak a malomcsődön

Mészáros jól járt, a gazdák nagyot buktak a malomcsődön