szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fül- és fejhallgatókban is praktikus új technológia úgy képes kiszűrni a külső zajokat, hogy a lényeget azért átengedi.

Miközben a fejhallgatók készítésénél ma már elsődleges szempont, hogy minél jobban kiszűrjék a külvilág zaját, ez nem minden esetben célszerű. A viselője ilyenkor ugyanis nemcsak az őt körülvevő beszélgetést, zsivajt vagy a menetszél zúgását nem hallja, hanem azt sem, ha őt szólítja meg valaki, vagy esetleg egy szirénázó autó közeledik felé. Erre a problémára talált megoldást az Amazon.

A zajszűrő technológiával felszerelt fejhallgatók lelkét a beépített mikrofonok jelentik. Ezek érzékelik a kívülről érkező hanghatásokat, majd elnémítják azokat a frekvenciákat. Az Amazon által nemrég elnyert szabadalomból kiderül, hogy az ő új megoldásuk minden másnál komolyabban elemezné a beérkező hangokat, és ha bizonyos frekvenciával találkozna, csökkentené a zajszűrés mértékét.

©

Az elképzelésnek köszönhetően a viselője hallhatná, ha a nevét mondja valaki, vagy egy szirénázó autó közlekedne a közelben, minden mást viszont kizárna az eszköz. Mindez nemcsak a kényelmet szolgálhatja, de adott esetben akár egy balesettől is megmentheti viselőjét, ha valaki a nevén szólítva figyelmezteti őt, vagy ennek köszönhetően veszi észre, hogy a piros lámpa ellenére egy mentőautó fog áthajtani a kereszteződésen.

Az Amazontól egyáltalán nem váratlan egy újabb nagyon komoly hangalapú technológia: az Echo hangszóró és az – itt böngészőben is kipróbálható – Alexa hangvezérelt személyi asszisztens révén hardveres és szoftveres területen is kellő mértékű tapasztalatot szereztek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Jogellenes a Színművészeti dolgozóinak sztrájkja a Fővárosi Törvényszék szerint

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

Közelíti a 25,5 milliót a koronavírusból kigyógyultak száma

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről

„Én 56-ban is vonultam, 89-ben is vonultam, most az unokáimért vonulok” – videó a pénteki SZFE-tüntetésről