szerző:
hvg.hu

"Nem volt zökkenőmentes" a gyerekeket programozni tanító magyar robotjáték piacra vitele, bajba került a Codie, a céget most felszámolják. A fejlesztők egy szomorú üzenettel búcsúztak mindenkitől, különösen a gyerekektől.

Még tavaly májusban, egy közösségi tőkegyűjtő kampány során gyűlt össze közel 100 ezer dollár arra a magyar fejlesztésű robotra, amely játékosan tanítja majd a gyerekeket a kódolás alapjaira. A robot körül aztán hosszú ideig viszonylagos csend volt, majd a piacra lépés körül sokasodtak a problémák. A készítők az Indexnek tavasszal azt nyilatkozták, hogy rossz volt a pénzügyi tervezés, minden tőkét a gyártásra fordítottak, hogy gyorsan tudjunk növekedni – egyszerűen túl sok robothoz rendeltek alkatrészeket.

A Facebookra kedd éjjel kitett utolsó bejegyzésükben a fejlesztők úgy fogalmaznak: "Sok iparágban van második esély, nekünk ez a pénzügyi korlátok miatt nem adatott meg. A csapat bár a végsőkig és hónapokig fizetés nélkül is dolgozott a projekt megmentéséért, de lassan mindannyiunknak más munkahely után kellett néznünk."

©

A tájékoztatás szerint a cégben immár nem maradt alkalmazott, az ügyvezető a tulajdonosok jóváhagyásával hamarosan elindítja a Codie Labs felszámolását. A felszámolás során a hitelezők és teljesítetlen megrendelések kifizetése az értékesíthető céges vagyon mértékéig a törvényben meghatározott módon és sorrendben történik majd. Azt ígérik, mindent megtesznek azért, hogy az összes teljesítetlen megrendelés árát visszafizessék.

Sajnáljuk, hogy legnagyobb erőfeszítéseink mellett sem sikerült viszonozni a belénk vetett bizalmat. A legnehezebb a tényt feldolgozni, hogy mennyi család, iskola, gyerkőc várta és várja hiába a kis robotot, és mennyi kaphatta volna még meg. Csapatunk minden tagjának ez fájó, tanulságos és embert formáló tapasztalat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

Egy 20 éves fiatalt előállítottak a hétfői tüntetésen

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről

Január közepén szavaz a brit parlament a Brexitről

A Ford megcsinálta a kutyaházat, amely a szilveszteri petárdázáskor is védelmet nyújt kedvencének

A Ford megcsinálta a kutyaházat, amely a szilveszteri petárdázáskor is védelmet nyújt kedvencének