Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Ha majdnem százezer forintba kerül egy olyan készülék, amelyet “csak” mozgásunk lekövetésére szántak, azt vagy durván túlárazták, vagy tényleg tud valamit. Kipróbáltuk a Garmin egyik legújabb óráját, hogy kiderüljön, ebben az esetben melyikről van szó.

A Garmin története nagy részét a GPS területén töltötte, de idejében felismerték a momentumot, miszerint az okostelefonok és a rájuk telepíthető ingyenes megoldások miatt a dedikált navigációs hardver és a kizárólag fizetős formában elérhető szoftver többé nem jelent fenntartható fejlődési pályát. Az amerikai vállalat ugyan belekóstolt a mobilok világába is, de a gyors megmártózás után végül inkább a viselhető technológia felé mozdultak.

A cég aktivitáskövetésre alkalmas portfóliója a korábbi modellekkel együtt már két tucatnál is több kütyüt számlál. Legokosabb óraszériájuk Vívoactive, melynek második generációs darabja, a Vívoactive HR járt nálunk tesztelésre.

Nagy

Az óráról már a dobozban is látszik, hogy nem kicsi, kézre véve aztán be is bizonyosodik, hogy egy 57x30 mm-es készülékház bizony markáns látványt jelent a legtöbbek csuklóján. A picit olcsó hatást keltő műanyagból készült órát egyébként vékonyabb és vastagabb csuklóval rendelkezők is viselhetik: a gyártó normál és XL jelzéssel is árulja, ez utóbbiban az egyetlen különbséget a szíj hossza jelenti.

©

A nagy méret jelentős részét természetesen az érintőképernyő tölti ki, de viszonylag nagy helyet szántak a menübéli navigációt segítő két gombnak is, melyek a kijelző alatt kaptak helyet, és önmagukban sem kicsik. (Cserébe viszont mozgás közben is könnyen rájuk áll az ember ujja.)

A készülék vízálló, ilyen fronton az egyetlen, apró problémába a víz alatt futottunk bele: a vizes képernyő nem nagyon érti, merre is szeretnénk navigálni a menüben, ez úszáskor jelenthet némi bosszúságot.

Lustáknak nem ajánljuk

Fontos megjegyeznünk, hogy a Vívoactive HR nem egy teljeskörű okosóra: nem biztosítja az Apple Watch és az Android Wear teljes szabadságát és (tíz)ezer számban mérhető, heterogén alkalmazáskínálatát. De ez nem hiba, hiszen nem is kifejezetten általános használatra találták ki, inkább egy “tematikus okosóra”: azoknak szánják, akik az átlagnál aktívabb élnek. Ezen belül viszont mindenki érintett: a legalapvetőbb sétálástól a futáson, kerékpározáson, úszáson át egészen az extrémebbnek számító evezés, síelés, golfozás mozgásformákig az óra sokfajta sporttevékenység lekövetésére alkalmas. Ilyen repertoárt ritkán látni egyetlen eszközben, ahogy ilyen fokú precizitás sem túl gyakori: golfozni ugyan nem golfoztunk vele, de a hétköznapibb mozgásformák során valóban pontos, reálisnak tűnő képet festett teljesítményünkről a mutató.

Mérni csak pontosan, szépen

A nevében lévő HR jelzésből már sejthető, hogy az eszköz – a szokásos mozgással töltött idő, megtett távolság, sebesség stb. mérése és az elégetett kalóriák kalkulálása mellett – pulzusmérésre is képes.

©

Ezen a téren egy érdekes összehasonlításra is volt módunk, éppen a Garmin készüléke előtt nem sokkal próbáltuk ki a Fitbit Blaze nevű óráját. Teljesen nyugvó állapotban mindkét készülék mérése pontosnak bizonyult. Mozgás közben viszont a Blaze elveszteni látszott a fonalat, ami egy aktivitásmérő eszköznél problémás pont. A Garmin mérnökei, úgy tűnik, jobb munkát végeztek, a saját fejlesztésű Elevate szenzor mozgás közben is életszerű mérést produkált.

Kevésbé precízen működik ugyanakkor az alvásunk elemzése – ami viszont inkább szoftveres probléma. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a valóban ágyban, valóban nem hadonászva, de azért éberen és nem mozdulatlanul töltött időnk néha beleszámolódott az alvásba, a reggeli felébredés utáni hosszabb visszaalvás viszont nem mindig. Más aktivitásmérős tapasztalataink alapján ezt egyébként szinte egyik gyártónak sem sikerült igazán megoldania.

Alkalmazás(ok)

Bár ahogy az elején írtuk, nem egy klasszikus és teljes értelemben vett okosóráról van szó, a beépített funkciók mellett azért elérhetők alkalmazások is az eszközhöz. A gyártó saját Connect IQ alkalmazásboltjának kínálata ugyanakkor elég homogén: ahogy maga az óra, úgy a rátelepíthető appok is mozgáscentrikusak. Az aktivitásunk jellemzőit mindenféle formában mutató és kielemző alkalmazások mellett leginkább térképek, a földi vagy éppen a csillagok közti eligazodást segítő navigációs szoftverek állnak rendelkezésünkre. Ugyaninnen tölthető az órára néhány tucatnyi számlap valamelyike.

©

Egy alkalmazás azonban mindenképpen szükséges mindehhez, és magához az órához is: a kütyüre kerülő programok telepítése és úgy általában az óra kezelése is az iPhone-okra, valamint androidos és windowsos készülékekre is elérhető Garmin Connect Mobile app segítségével történhet. Ennek felülete közepesen kényelmesen használható, ami azt jelenti, hogy ugyan nem vesztünk el benne teljesen, de nem is éreztük teljesen gördülékenynek, intuitívnak a felhasználói élményt. Időnként nehezen találtuk meg azt az adatot, amire éppen kíváncsiak voltunk – de ez alighanem megszokás kérdése is.

Achilles-sarok

Az óra sajátja a notifikáció is, a gyártó ígérete szerint nem csak a hívásokról és sms-ekről kaphatunk csuklónkon értesítéseket, hanem – kompatibilis telefon esetén – a mobilunkon feltűnő összes értesítés megjelenik a kis képernyőn. Tapasztalatunk szerint ez a funkció igen esetlegesen működik: vagy megkaptuk az értesítéseket vagy nem, egy-egy alkalmazáson belül is 50-50 százalékos eséllyel. Így tesztünk során kissé frusztráltan nézegettük a kijelzőt, hiszen nem tudtuk, hogy a találkozónk időpontját pontosító facebookos üzenet tényleg nem érkezett még meg vagy csak az óra nem mutatja. Így éppen a funkció lényege veszik el: ugyanannyira a telefonhoz voltunk kötve.

Üzemidő

Az üzemidő viszont nem csak, hogy kiszámítható, hanem hosszú is. A GPS funkció használata szokásosan gyorsan meríti az akkumulátort, de anélkül egy hét működést is produkálhat az óra. Viszont mivel egy aktivitáskövetésre kihegyezett óráról beszélünk, így érdemes ki is használni: de tapasztalatunk szerint még ilyen esetben is 4-5 napos üzemidő érhető el, ami kényelmes használatot jelent.

A hosszú üzemidő egyébként részben a nem túl ütős kijelzőnek is köszönhető. De félreértés ne essék: amire kitalálták, arra megfelel ez a szerény felbontású és fényerejű panel is.

Verdikt

+: rengeteg mozgásformát ismer, 4-5 napos üzemidő, pontos mérés

: kissé bizonytalan alváskövetés, lényegében csak esetlegesen megérkező értesítések

A Garmin nem kis dolgot tett le az asztalra, a 95 ezer forintos Vívoactive HR a sportos okosórák királya. Aki többféle mozgásformában is érdekelt, kevés hasonló repertoárral rendelkező eszköz közül választhat – sőt. A kiszámíthatatlanul (nem) működő értesítési rendszer ugyanakkor némileg belerondít a képbe, vásárlás előtt tehát érdemes mérlegelni, kinek mennyire fontos ez a funkcionalitás.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Szadista őrök, gyerekkorú gyilkosok: a bűn újraértelmezése - filmajánló

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása

Nyolcszor nagyobb valószínűséggel okoz vérrögöt a koronavírus, mint az AstraZeneca oltása