szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Belátható közelségbe kerülhetett a marsi kolóniák létrehozása. Elon Musk kissé túlzottan is optmistának tűnő tervei szerint nyolc év múlva indulna útnak az első csapat.

Mexikóban tartott előadásán a SpaceX magán űrrepülései vállalat alapítója olyan Mars-rakéták terveiről beszélt kedden, amelyek száz utast, mellettük árut is képesek szállítani. A cég nagyjából 26 havonta indítana járatot a vörös bolygóra, amikor a Föld és a Mars együttállása kedvező. Musk az első csapatot már 2024-ben útjára bocsátaná, bár az időpontot maga is optimistának nevezte.

Muski szerint túlélést senki sem garantálná azoknak, akik jelentkeznek a SpaceX "hihetetlen kalandot" jelentő Mars-járatára. "Az életüket viszik vásárra, ez elkerülhetetlen. Tehát, aki kész meghalni, az pályázhat az útra" – fejtette ki a guadalajarai nemzetközi űrhajózási kongresszuson.

Musk nagy emberi kolóniákat képzel a Marsra, melyek a földihez hasonló körülményeket alakíthatnak ki a bolygón. Kulcsfontosságú tényezőnek nevezte a költségeket: az áraknak megfizethetőknek kell lenniük. "Nem lehet önfenntartó civilizációt alapítani, ha fejenként 10 milliárd dollárba kerül a menetjegy. Az a célunk, hogy a jegy egy közepes amerikai családi ház ára körüli, úgy 200 ezer dollár legyen" – magyarázta. (Ez kb. 55 millió forint.)

A SpaceX vezetője kitért arra is, hogy a marsi telepeseknek nem feltétlen kell csak az odaútra szóló jegyet váltaniuk, mert az űrhajók újra használhatók, ez alacsonyan tartja a közlekedés árát. Szerinte ráadásul sokkal többen lesznek hajlandók a vörös bolygóra utazni, ha van onnan visszaút, még ha nem is veszik igénybe.

A Mars-vállalkozás finanszírozása nagy kihívást jelent a Musk szerint, a fejlesztés költségeit 10 milliárd dollárra becsüli. "Magam is gyűjtöm rá a pénzt, ám a Mars benépesítése végül a köz- és a magánszféra együttműködésével valósulhat meg” – mondta a milliárdos. Az utazás finanszírozásába az Egyesült Államok kormánya is beszáll a Holdon túli utazások finanszírozásába. A NASA ennek megfelelője támogatja a SpaceX első marsi küldetését, mely a tervek szerint 2018-ban indul: a Red Dragon űrkapszula embereket nem szállítana, tesztelné a leereszkedést és a landolást a bolygó felszínén.

Mindez már csak azért is érdekes, mert a marsi letáborozás mellett nemcsak fantasztikus, hanem tudományos érvek is szólnak.

Ha érdeklik az űr meghódításával kapcsolatos fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Tovább drágulhat a gyümölcs, a fagy elvitte a barackot

Cseh aukciós körkép 2020

Cseh aukciós körkép 2020