szerző:
László Ferenc

Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban a fényképezőgépek netovábbjaként hirdetett Canon-masina, amellyel másodpercenként 14 darab 20 megapixeles képet is rögzíthetünk.

A Canonnál az utóbbi időkben bevett szokás, hogy az aktuális olimpiai játékokat megelőzően kiad egy vadonatúj abszolút felsőkategóriás fényképezőgépet, melyet aztán a rangos rendezvényen profi fotósok tömegei használnak nagy sikerrel. A 2012-es londoni játékok előtt debütált az EOS 1Dx, melynek nemrégiben a 2016-os riói ötkarikás rendezvény előtt jött ki az utódja, nemes egyszerűséggel EOS 1Dx Mark II néven. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen gépet használnak mostanság a legprofibb fotósok, így egy rövid próba erejéig kézbe vettük a gyártó legnagyobb tudású fotómasináját.

©

Nem gyerekjáték

A memóriakártyával és akkumulátorral együtt nem kevesebb mint 1530 gramm tömegű fényképezőgép szíja alaposan húzza a nyakunkat, ráadásul ez a tömeg ráadásul könnyen meg is duplázódhat, ha egy komolyabb objektívet applikálunk fel az elülső EF-bajonettre. Az elődhöz nagyon hasonló külcsínt kapott, rendkívül kényelmes markolatú EOS 1Dx Mark II-ről rögtön lerí, hogy nem egy 100 ezer forintos, belépőszintű tükörreflexes fényképezőgép: a hatalmas masina rengeteg kisebb-nagyobb kezelőszervet és több kijelzőt is felvonultat, melyek arra hivatottak, hogy a profi fotósok a lehető legkönnyebben elérjék a számukra fontos funkciókat.

©

A magnézium fémvázat olyan időjárásálló szigetelésekkel látták el, melyek garanciát jelentenek arra, hogy egy szakadó esőben zajló focimeccsen, vagy egy hatalmas porral járó rally versenyen se essen semmi baja a technikának. Kis túlzással élve az ilyen és ehhez hasonló fényképezőgépeket ütni-vágni lehet, és e közben a munkának egyetlen pillanatra sem kell megszakadnia. A tartósság egyik záloga a szénszál erősítésű zárszerkezet, mely a hivatalos specifikációk szerint akár 400 ezer exponálást is képes átvészelni. Összehasonlításképp, az olcsóbb DSLR-ek 100 ezer, a haladó példányok pedig 200 ezer exponálásra vannak méretezve.

A méretek

Ahol régen a 35 milliméteres film feszült, ott most egy úgynevezett Full Frame képérzékelő teljesít szolgálatot. Ez a CMOS technológiájú lapka esetünkben nem kevesebb, mint 864 négyzetmilliméteres felülettel bír, tehát hatalmas, ami a kiváló képminőség egyik záloga.

©

Ez a szenzor több mint negyvenszer nagyobb az okostelefonokban lévő kamerák érzékelőinél, illetve a széles körben használatos tükörreflexes gépekben lévő szenzoroknál is több mint 2,5-szer nagyobb. A 36x24 milliméteres képérzékelő révén 5472x3648 pixeles felbontású JPEG, illetve úgymond nyers RAW felvételek készíthetők. Míg az előbbi, mintegy 5-10 MB-os fotók azonnal használatra készek, addig az utóbbi, 25 MB-os állományok némi utómunkára szorulnak, de ezt követően még jobb minőséget biztosítanak. A fényérzékenység ISO50 és ISO409600 között állítható, ami ugyan nem rekordérték, de még professzionális felhasználás esetén is több mint elegendő. ISO1600 és ISO3200 magasságában minimális a képzaj, és még efelett is csak alig látható, vagyis adott a lehetőség, hogy még rossz fényviszonyok mellett se feltétlenül kelljen vakut használnunk.

Csak 20 megapixel?!

Az EOS 1Dx Mark II által kínált 20 megapixeles felbontás össze sem hasonlítható például egy okostelefon vagy egy kompakt kisgép 20 megapixeles felbontásával. A csúcs-Canonnal készített fotók elképesztően részletgazdagok: nagy képátlójú monitoron megtekintve a képeket, első blikkre a laikusoknak furcsán hathat a rengeteg apró részlet.

©

A 20 megapixel egyrészt bőven tartalékot biztosít ahhoz, hogy szükség esetén komolyabb minőségvesztés nélkül vágjuk meg a fotókat, illetve arra is, hogy hatalmas méretű nyomatokat készítsünk belőlük. A teszthez egy Canon imagePROGRAF 1000 nyomtatót is kaptunk, melynek révén A2-es méretben vetettük fotópapírra a fényképezőgép produktumait, és még ekkora méretben sem kellett csalatkoznunk a képminőségben.

Sebesség

Letaglózó. Talán ez a jelző fejezi ki legjobban azt az érzést, amit a fotómasina sebessége kapcsán tapasztaltunk. Az autofókusz rendszer 61 AF-ponttal rendelkezik, melyek közül szabadon választhatunk, hogy éppen melyeket szeretnénk használni, és az élességállítás még rossz fényviszonyok mellett is elképesztően gyors, valamint pontos. Sok mindent elárul, hogy ebben a csúcsgépben egy olyan Digic 6 processzor csak az élességállításért felel, amilyen chip az olcsóbb tükrös masinákban amúgy az összes számításért felelős. És akkor az új 1Dx esetében ehhez még hozzájön két darab Digic 6+ processzor, amire szükség is van, hiszen folyamatos követő autofókusz mellett másodpercenként akár 14 felvétel is készíthető. Ilyenkor olyan hangot hallatt a nagy Canon, mint egy high-tech géppuska. Ha pedig élőképes nézetre váltunk, akkor másodpercenként akár 16 fotó is készülhet, ilyenkor egyetlen másodperc alatt 320 megapixel mentődik el.

©

Videó

Az Ultra HD felbontásban történő videózás ma már nem túl nagy szám, hiszen már az okostelefonok is tudják, de messze nem olyan minőségben, mint az 1Dx Mark II, mely ráadásul nem csak 30, hanem 60 fps mellett is képes 4K-ban rögzíteni. Gyorsan zajló eseményeket már nemcsak fotókban, hanem akár videókból kiragadott állóképekben is meg lehet örökíteni, hiszen ez a gép másodpercenként 60 darab 8,8 megapixeles képet vesz fel.

A Dual Pixel CMOS AF-nek köszönhetően az élességállítás videózás közben is villámgyors és pontos, az pedig már csak a hab a tortán, hogy a Full HD videók akár 120 fps-sel is rendelkezhetnek, ily módon pedig utólagosan akár negyedére is csökkenthető a sebességük. Negatívum ugyanakkor, hogy a gépben csak egyetlen monó mikrofon található.

Felszereltség

A kis elforgatható retesszel oldható jobb oldali ajtó mögött nem egy, hanem két memóriakártya foglalat található: az egyikbe régivágású Compact Flash, a másikba pedig új CFast 2.0 kártyák csúsztathatók be. Utóbbiak előnye a CF kártyáknál 2x vagy akár 3-4x nagyobb adatátviteli sebesség, amire a gyors sorozatfelvevő és a 60 fps-es 4K videófelvevő miatt ténylegesen szükség is lehet. Az persze már más kérdés, hogy egy 64 GB-os CFast 2.0 kártya 100 ezer forintba kerül, a leggyorsabb 256 GB-os példányok ára pedig a 400 ezer forintot is elérheti.

©

Az elődénél nagyobb kapacitású lett az akkumulátor, mely egy feltöltéssel hivatalosan mintegy 1200 felvétel elkészítését teszi lehetővé, de ha keveset használjuk a 3,2 colos érintőkijelzőt, akkor ennél akár jelentősen több fotót is rögzíthetünk. Kapunk továbbá Ethernet, USB 3.0 és HDMI csatlakozó aljzatokat, a wifi viszont sajnos kimaradt a repertoárból. A gép tetején újdonság a GPS-vevő kidudorodása. Integrált vaku nincs, de a külső vakuk fogadására hivatott vakupapucs értelemszerűen adott.

Verdikt

+: masszív kialakítás, kiváló képminőség fotónál és videónál is, gyors autófókusz, fürge sorozatfelvevő, GPS-vevő, rengeteg kimenet, hosszú üzemidő.

: alapból nincs benne wifi, monó mikrofon, csak profik által megfizethető ár.

Kijelenthetjük, hogy a Canon EOS 1Dx Mark II napjaink legnagyobb tudású, legprofibb tükörreflexes fényképezőgépe, melynek csak egyetlen kihívója akad, a nagy rivális Nikon által nemrégiben piacra dobott D5. A 20 megapixeles felbontás szinte mindenre elég, de akinek esetleg mégsem, az a gyártó kínálatában akár 50 megapixeles, igaz nem ennyire fürge modellt is találhat. A tesztelt gép sebessége tényleg elképesztő, és a profi fotóriporterek, illetve sportfotósok biztosak lehetnek benne, hogy minimum a következő olimpiáig “kihúzza” új 1Dx, mely cikkünk írásakor 2,1 millió forintos áron kapható, természetesen objektív nélkül.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon

Oroszország nyerheti a legtöbbet a szaúdi olajválságon

Önkormányzati logóval kampányolt a fideszes alpolgármester – jogsértést követett el

Önkormányzati logóval kampányolt a fideszes alpolgármester – jogsértést követett el

Balog Zoltán, Novák Katalin és Lovasi András is Családok Angyala díjat kapott

Balog Zoltán, Novák Katalin és Lovasi András is Családok Angyala díjat kapott

A méhlepényig is eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő

A méhlepényig is eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"

Fischer Iván: "a zene a legjobb eszköz hidakat építeni"

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”

Kiábrándító magyarázat van a kínai „Loch Ness-i szörnyre”