szerző:
hvg.hu

A világ legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásait rangsorolta az Amnesty International. Azt vizsgálták, hogy a szolgáltatók mennyire figyelnek oda az üzenetek titkosítására – másképp fogalmazva mennyire könnyű ellopni/lehallgatni az üzeneteinket.

Tíz évvel ezelőtt még senkinek nem volt okostelefonja, tíz év múlva pedig már mindenünk kapcsolódik majd a netre, a vízforralónktól a házunkig – érzékeltette a körülöttünk lévő, adott esetben rólunk árulkodó, megfigyelésünkre alkalmas eszközök terjedését az Amnesty International technológiai szakértője. Joe Westby szerint már most, az okostelefonaink által is rengeteg személyes információ kerülhet akár kormányzati megfigyelők, akár bünözési céllal hackerkedők kezébe. Éppen ezért nem mindegy az sem, hogy mire mit használunk.

A szervezet most az üzenetküldő szolgáltatásokat vizsgálta. Első körben összeírták, hogy melyik szolgáltatásnál mi a helyzet a végpont-végpont közötti titkosítással. Az alábbi ábra első sorában azok a szolgáltatások láthatók, ahol alapból be van kapcsolva ez a magasfokú titkosítás; a másodikban azok, ahol manuálisan lehet azt bekapcsolni; a harmadik sorban lévő szolgáltatásoknál pedig nincs ilyen titkosítás.

©

A titkosítás azonban nem minden, így az Amnesty International szakértői azt is megvizsgálták, hogy melyik szolgáltató mit tesz akkor, ha egy kormány kéri ki az egyes felhasználók személyes adatait vagy éppen üzeneteik tartalmát.

A teljes, átfogó vizsgálat alapján elmondható, hogy tökéletesen biztonságos kommunikációs alkalmazás ugyan nincs, de akinek fontos személyes adatainak védelme, az nagyon nem mindegy, hogy mit használ – az egyes szolgáltatások között ugyanis óriási különbségek vannak.

 1. Facebook Messenger / WhatsApp (73 pont)
 2. Apple iMessage és FaceTime (67 pont)
 3. Telegram (67 pont)
 4. Google Allo, Duo és Hangouts (53 pont)
 5. Line Messenger (47 pont)
 6. Viber (47 pont)
 7. KakaoTalk (40 pont)
 8. Skype (40 pont)
 9. Snapchat (26 pont)
 10. BlackBerry Messenger (20 pont)
 11. Tencent WeChat és QQ (0 pont)

Az Amnesty International szerint az alacsony pontszámot elért szolgáltatások egyszerűen nem érdemlik meg, hogy bizalmat szavazzunk nekik, és rajtuk keresztül kommunikáljuk mindennapi ügyeinket. Azt kockáztatjuk ugyanis, hogy a kiberbűnözők vagy a hatóságok egyszerűen megszerezhetik bizalmas információinkat. A szervezet szerint nem csak az aktivistákat és az újságírókat, hanem a fiatalokat is fokozott veszélynek teszik ki ezek az alkalmazások.

A legnépszerűbb szolgáltatásokat rangsoroló összeállításban – alighanem szerény ismertsége miatt – nem szerepel a Signal. Ez az a telefonokra és számítógépekre is elérhető üzenetküldő, amit a fokozott adatvédelemre rákényszerülő Edward Snowden is használ.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!