szerző:
hvg.hu

Új műholdképen a becsapódás helye, és a roncsdarabok.

Színes képeket készített a NASA Mars Reconnaisance Orbiter nevű Mars-műholdja a kudarcot vallott európai-orosz szonda, a Schiaparelli becsapódási helyéről. A felvételen jól láthatóak a szerkezet szétszóródott darabjai, valamint az üzemanyaggal teli leszállóegység ütötte elfeketedett kráter. Másik képen látható az ejtőernyő, és az ahhoz rögzített burkolati elem.

 

©

A Schiaparelli október 19-én kezdte meg a leszállást. A terv szerint a szonda előbb szabadesésben, hőpajzsa védelmében átszáguld a légkörön, majd kinyitja ejtőernyőjét, végül pedig a leszállóegység hajtóművei segítségével fékez. Valószínűleg az utóbbi műveletbe csúszott számítási hiba, így az űreszköz nagy sebességgel ütközött a bolygó felszínének.

A becsapódásról fekete-fehér képek már készültek, az új fotók segítségével azonban pontosabban megállapíthatók a baleset körülményei.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!