szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Rengeteget árthat, ha túl egyszerű vagy elárult jelszó miatt, vagy esetleg más okból idegenek be tudnak lépni Facebook-fiókunkba. Ezt egyetlen egyszerű trükkel meg lehet akadályozni.

A Facebook mindent megtesz a biztonságunkért, de nincs 100 százalékos garancia arra, hogy ne törjék fel a rólunk rengeteg információt kiadó fiókunkat a közösségi oldalon. Pláne, ha eláruljuk valakinek jelszavunkat, vagy csak túl egyszerű jelszóról van szó – pedig 1 perc alatt csinálhat egy könnyen megjegyezhetőt és biztonságosat. Gyakorlatilag nullára csökkenthető az illetéktelenek belépése, ha a Facebookon a jobb felső sarokban látható nyílra kattint, majd a "Beállítások" lehetőségre, aztán a "Biztonság" menüpontra.

©

Itt minden beállítási lehetőséget érdemes átnézni, de az idegenek belépése szempontjából a második sor, vagyis a "Bejelentkezés-jóváhagyások" a legfontosabb. Itt kell a "Módosítás" feliratra kattintani, majd a megjelenő szöveghez ("Bejelentkezési kód kérése, amikor a fiókomba ismeretlen böngészőből jelentkezem be") tartozó rubrikát kipipálni.

Ezután a Facebook pár lépésben eligazít minket, de a lényeg: a korábban megadott, vagy erre a célra most beírt mobilszámra kérhetünk bejelentkezési kódot. Ezzel azt érjük el, hogy ha idegen böngészőből próbál valaki belépni a fiókunkba, akkor ne tehesse meg. Ilyenkor ugyanis a Facebook kérni fogja a bejelentkezési kódot, amelyet csak az általunk megadott mobilszámra küld el SMS-ben.

©

A közösségi oldal megerősítést kér akkor is, ha valaki – például egy hacker – biztonsági rést kihasználva próbál jogosulatlanul belépni.

Korábbi cikkünkben elolvashatja, hogy melyik az a 6 beállítás, amit még mindenképp érdemes megcsinálnia a Facebookon, ha jót akar magának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!