szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Néhány kattintással megelőzheti, hogy a Facebookon adatait és bejegyzéseit olyanok is lássák és felhasználják, akiknek nem kellene. Ehhez most megadunk minden fontos tippet.

Adatvédelmi szempontból nagy divat kritizálni a Facebookot – olykor joggal –, de azért azt sem árt elfelejteni, hogy nagyon sok minden múlik magán a felhasználón: az alapvető adatvédelmi beállításokat nekünk kell eszközölni. Néhány kattintással fontos és személyes adatokat védhetünk meg, illetve az sem mindegy, hogy ki látja és ki nem a bejegyzéseinket. Íme a tanácsok, amelyeket érdemes ez ügyben megfogadnia.

1) Kezdje a posztjai nyilvánosságának beállításával, egy-egy bejegyzés ugyanis barátok és munkatársak előtt is eredményezhet igen kínos eseteket. Jobban jár, ha korlátozza a bejegyzések láthatóságát a neten, ezt alapvetően kétféle módon érheti el.

Ezzel a módszerrel egyenként: egy poszt írása előtt az "Ismerősök" lehetőségre kell kattintani, majd az ott megjelenő opciókból kiválasztani, hogy kik láthatják a megosztást. A "További lehetőségek" linkre kattintva egyes személyekre és csoportokra is szűkíthető, hogy ki láthatja, amit kiteszünk az üzenőfalra.

©

És itt a másik módszer, az egyszeri beállítás. Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Adatvédelem" opciót kell választani, majd a "Ki láthatja a dolgaimat?" lehetőségnél megadni egy olyan beállítást, amely az összes/legtöbb bejegyzésnél megfelel. Ezt később egy-egy esetben felül lehet majd bírálni.

©

2) Ugyanitt, a "Ki találhat rám?" funkciónál lehet azt is megadni, hogy e-mail-cím, telefonszám vagy bármilyen keresőszolgáltatás révén ki és hogyan találhat meg minket, vagy maradhatunk rejtve mások előtt.

3) Néha nem árt ellenőrizni, hogy ki milyen bejegyzéseinket láthatja a profilunkon, ezzel is megelőzhetünk kellemetlenségeket, főként ha néhány ismerősünk elől szeretnénk mindenképp elrejteni megosztásokat. A Facebookon meg lehet nézni, hogy adott ismerőseink hogyan látják a profilunkat, ehhez a borítóképünk jobb alsó sarkában a hárompontos ikonra kell kattintani, majd a "Megtekintés mint..." opciót választani.

©

Ezután a bal felső sarokban egy üres, fekete mező jelenik meg, ahova beírhatjuk az adott ismerősök nevét, és a profiljukra kattintva meg is jelenik, hogy ők mit látnak az üzenőfalunkból. Ha olyat is, amit nem kellene, akkor az 1-es pontban leírtakat érdemes alkalmazni.

4) Sokan nem is hinnék, hogy pár év facebookozás után mennyi alkalmazásnak adtak már engedélyt, hogy hozzáférjen a személyes adatokhoz. Ezt a listát néha nem árt átnézni, és azoknál az alkalmazásoknál, amelyeket nem használunk, törölni a hozzáférést, vagy legalább korlátozni.

©

Ehhez a "Beállítások" menüpontban az "Alkalmazások" lehetőségre kell klikkelni. Ezután elő is kerülnek az appok, amelyeknél odahúzva az egeret az így megjelenő "X"-re kattintva törölheti is a teljes hozzáférést. Ha csak korlátozná, hogy mi mindenhez férjen hozzá, az app feliratára kell kattintani, és ott lesz minden egyes adat, amelyhez külön-külön lehet engedélyt adni, vagy visszavonni.

©

5) A Facebook adatokat gyűjt rólunk, hogy személyre szabott hirdetések jelenjenek meg az üzenőfalunkon. Ha ezt meg akarjuk akadályozni, van rá lehetőség: a "Beállítások" menüpontban a "Hirdetések" feliratra kattintva az első lehetőségnél a "Nem", a másodiknál pedig a "Senki" opciót kell választani.

©

6) Szintén a "Beállítások" menüpontban érdemes a "Tiltás" opcióra kattintani, ugyanis itt hosszabb leírással együtt olyan lehetőségek állnak előttünk, amelyek idegesítő ismerősöktől óvnak meg minket.

Az első lehetőségnél például megtilthatja, hogy bármilyen módon érintkezésbe kerüljön önnel az illető a Facebookon, de ha csak erre tart igényt, akkor az üzenetküldési lehetőségét korlátozhatja. Bizonyára mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik játékokra küldenek állandóan meghívókat – őket, pontosabban felkéréseiket is el lehet tüntetni az értesítéseink közül.

©

Ha máskor is érdeklik praktikus Facebook-tippek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!