szerző:
hvg.hu

A Microsoft ugyan nem állítja, hogy algoritmusa az orvosok helyett diagnosztizál, mindenesetre segíthet például a tüdőrák korai felismerésében.

A jelenlegi diagnosztikai módszereknél egy évvel korábban lehetne kimutatni a tüdőrákot az esetek harmadában a netes keresések és a demográfiai adatok összevetésével – publikálta a Microsoft a legújabb kutatási eredményeit, amelyről többek között a Bloomberg is beszámolt.

Köztudott, hogy a netes keresések rengeteg mindent elárulnak a felhasználókról, nem véletlen, hogy néhány cég óriási pénzeket kaszál a testre szabott hirdetéseken. A Microsoft kutatói szerint viszont ennél hasznosabb dologra fordítják a keresések elemzését, bizonyos betegségek korai megállapítására.

©

Mivel a betegség nem az egyik pillanatról a másikra jelenik meg, sokat elárul az, ha valaki olyan fogalmak után kutakodik a neten, mint a mellkasi fájdalom, a véres köpet vagy a rendszeres hörghurut. Más árulkodó jelek is vannak, mondjuk a dohánytermékek, a dohányzásról való leszoktatásban segítő termékek utáni keresés. A Microsoft algoritmusa a keresések mellett elemzi a felhasználó korát, nemét, faját, azt, hogy hol lakik (van-e a lakóhelye körül azbesztszennyezés), sokat repül-e stb.

Az adatok összevetéséből az algoritmus már jelezhet, ha tüdőrákot sejt. Természetesen nem tévedhetetlen, de ha csak néhány esetben is segít abban, hogy egészen korai stádiumban kezeljék a beteget, már megéri használni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!