Balogh Csaba
Balogh Csaba

Nem ígérkezik egetverő innovációnak, mégis amit a gyártó ígér, az épp eléggé hozzájárulhat a kicsikét konfliktusmentesebb mindennapokhoz. Kipróbáltuk az egereket, melyek elsőként kapták meg egy zajvédelmi szervezet minősítését. Dobozuk is azt ígéri: halkan működnek.

A cikk szerzője meglehetősen ambivalens módon viszonyul a számítógépes egerekhez. Technológiai újságíróként ugyan rendszeresen szembesül a gyártók újításaival, mégis immár hat éve ugyanazt a vezetékes egeret használja, ami még egy ASUS-laptophoz járt a gyári csomagban – és nagyjából annyit is tud, mint amennyit egy ilyen, ingyenes mellékletként adott kiegészítőtől elvárhatunk. De jobban belegondolva nincs is ebben ellentét, a fenti mondat “mégis” kifejezését inkább “éppen ezért”-re lehetne cserélni: hiába a kacifántos újítások, aki főleg általános internetezésre használja a gépét – tehát például nem kifejezetten játékosoknak tervezett kiegészítőket keres –, annak nem túl sok izgalmas dolgot tudtak mutatni a gyártók az elmúlt években.

A világ első számítógépes egere.

A vállalatok – érzésünk szerint – általában ott rontják el, ahol az egyszeri szakdolgozatírók: valami világrengetően nagyot akarnak kihozni a végére. Ami aztán nem sokakat érdekel. Legalábbis, lássuk be, addig pedig teljesen felesleges akár kétezer forintot is költeni valamire, amíg pontosan annyit használunk ki belőle, mint amit a hat éve megbízhatóan működő, már otthon lévő eszköz is tud. Lehet nyolc gombja, lehet mindegyik személyre szabható, tudhat pixelre pontos célzást az FPS-ekben – szöveg írásához, videózáshoz, képszerkesztéshez, általános böngészéshez ezek az überfunkciók mind feleslegesek. Persze, nyilván ki lehet használni őket, lehet például a böngésző könyvjelzősávja helyett egy külön gombra tenni a YouTube indítását, de pénzt már nem biztos, hogy adna ki ezért az ember.

Éppen ezért érdeklődve vettük kézbe a Logitech két új egerét, az M330 és az M220 modellek dobozán ugyanis nagy betűkkel virít a “silent” felirat, ami csendes működést ígér. Aki dolgozott már úgy egy szobában, hogy valaki relaxálni vagy éppen aludni próbált mellette – legyen az akár felnőtt, akár például egy baba –, az tudja, hogy miért is fontos ez: az apró katt/klikk hang a nagy csendben kifejezetten zavaró tud lenni. Sőt, a hűtőtől az egérig különböző otthoni eszközök által keltett zajszint (azaz a zajszennyezés) csökkentésével már 1959 óta foglalkozó brit Noise Abatement Society kutatásokra hivatkozva állítja, hogy a sok eszköz által keltett – egyenként talán nem is észrevehető – hangkavalkád miatt ingerültebbek is az emberek.

Balra az M220, jobbra az M330.
©

A Logitech ígérete szerint az M220 Silent és M330 Silent Plus vezeték nélküli egerek anélkül hozzák a kattintás érzését (és persze funkcióját), hogy közben kiadná magából a katt hangot az eszköz. A dolog nem teljesen hangmentes, konkrétan azt állítják, hogy egy átlagos egérhez képest 90 százalékkal sikerült csökkenteni a kattintó hang erejét. Nos, nem mértük meg, de két hét tesztelés után azt kijelenthetjük: valóban, (nem) hallhatóan csendesebbek az egerek. A tényleges hanghatás erőssége persze attól is függ, hogy milyen felületen használjuk az egerünket – de egy “hagyományosan” klikkelő egérrel összehasonlítva észrevehetően csendesebb a silent kiadás.

Kinézetre egyébként teljesen átlagos az M220 és az M330 is. Illetve az M330-ről azért látszik, hogy egy kategóriával feljebb van társánál: a tervezők itt már figyeltek a felhasználó hüvelykujjának kényelmére. Ezt segíti elő az egér gumírozott bal oldala, illetve az a bemélyedés és alsó perem kombináció, amelybe/re az ujjunk szépen “ráül”.

M330
©

A vezeték nélküli kapcsolathoz sajnos még mindig szükség van egy kis kütyüre, a Logitechtől megszokott nano vevő így elfoglal egy USB-helyet a gépen. Mi Mac OS-en végeztük a tesztelést, és miután azon egy minimális görgetési beállítást követően simán ment minden, így biztosak vagyunk benne, hogy Windowson csak még simábban mehet. (Általában így van.)

A gyártó ígérete szerint a sima menet egy darab (AA) ceruzaelemmel az M220 esetben 18, az M330 esetében pedig 24 hónapig tartható fenn. Két hét alatt az üzemidőre vonatkozó állítást nem nagyon tudtuk tesztelni, de bizakodásra adhat okot, hogy pár percnyi nemhasználat után az egér láthatóan lekapcsolja magát, és csak akkor éled újra, ha megmozgatjuk. Ezt egy apró, zöld LED jelzi, és tesztünk során szabad szemmel észrevehető késlekedés nélkül működött is a visszakapcsolás. [Frissítés: az M330-as 2016 decemberének eleje óta használtuk, munka- és magáncélú, nagyon(-nagyon) intenzív használat után végül 2018. március 7-én merült le benne az elem.]

Verdikt

+: alig hallható, csendes működés; kényelem a nagyujjnak (M330); automatikus készenléti állapot.

: lehetnének valamivel olcsóbbak.

A Logitech M220 és M330 az egerek közül világelsőként kapták meg a Noise Abatement Society úgynevezett Quiet Mark minősítését, és valóban csendesek. Akit zavar a klikkelő hang, vagy aki rendszeresen dolgozik fokozott csendet igénylő környezetben, és nem szeretne másokat zavarni, annak szerintünk érdemes legalább kipróbálnia, mit is tudnak ezek a silent verziók.

Az általános elterjedést gátolhatja, hogy aki csak egy teljesen egyszerű egeret szeretne, és 2-3 ezer forintnál nem szívesebben költ rá többet, az valószínűleg rossz szemmel néz majd az alapverzió 8 ezres és az ergonomikusabb M330-as 12 ezer forintos árcédulájára.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön

Videó: Forgalommal szembehajtva próbálta elkerülni a dugót egy autós az M5-ösön

Strache megbukott, Hofer az osztrák radikálisok új vezére

Strache megbukott, Hofer az osztrák radikálisok új vezére

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Egy bohócot vitt magával a kirúgására egy férfi

Egy bohócot vitt magával a kirúgására egy férfi

Mark Ruffalo beszólt a magát Hulknak képzelő Boris Johnsonnak

Mark Ruffalo beszólt a magát Hulknak képzelő Boris Johnsonnak

Megosztom, tehát vagyok?

Megosztom, tehát vagyok?