szerző:
hvg.hu

Őskorában talajvíz lehetett a Marson, legalábbis erre utal a Naprendszer ritka eleme, amelyet a vörös bolygón találtak. Normál hőmérsékletű víz nyoma is lehet.

A periódusos rendszer egyik nagyon ritka elemét, a bórt fedezte fel a Marson a Curiosity űrszonda – számol be a ScienceAlert. Ez azért remek felfedezés, mert olyan kémiai elemről van szó, ami talajvízt feltételez, pontosabban annak elpárolgását.

©

Ráadásul olyan vízkészletről lehetett szó, ami az adatok alapján 0 és 60 Celsius-fok közötti lehetett. Ha ez igaz, akkor a mikrobiális élet feltételeit is biztosíthatta. Erre bizonyítékot csak akkor kapunk, ha az adatokat tovább elemzik, de egyelőre biztatóak az eredmények.

Konkrétan a talajvízre ez az első jel a Marson, de idén már volt egy felfedezés, amely alátámaszthatja azt az elképzelést, hogy a fiatal Mars környezete korábban vízben és oxigénben gazdag volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!