szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Amazon felhőszolgáltatásáért felelős részlege épített egy kamiont, amellyel 100 000(!) terabájt adatot szállítanak. Bármennyire hihetetlen, sokkal gyorsabb az adatátvitel így, közúton, mint akármilyen csúcssebességű netkapcsolattal.

Az elmúlt tíz év fejlesztésének köszönhetően ma már pillanatok alatt le- és feltölteni egy-egy filmet, zenét vagy bármilyen másik adatot a netről. Ugyanakkor a nagyobb adatcsomagok esetén – például egy filmstúdió teljes archívuma vagy a kormányzati szervek műholdfelvételei – még a leggyorsabb wifinek is napokba, hónapokba, de akár évekbe is telhet, mire végez az adatátvitellel. Az Amazon viszont azt szeretné, hogy minél több cég válassza a felhőszolgáltatásukat, ezért a napokban egy egészen extrém megoldással rukkoltak elő.

A cég éves Re:Invent nevű rendezvényén mutatták be a Snowmobile nevű eszközt, ami nem más, mint egy kamion – számolt be róla a Wired. A jármű úgymond egy 18 keréken guruló merevlemez, ami több mint 100 petabájtnyi, azaz 100 000 terabájtnyi, vagyis több mint 100 000 000 gigabájtnyi adat tárolására képes. Azt is megmutatjuk, hogyan gördült be a 18 kerekes adattároló a színpadra.

Az Amazon fejlesztői szerint a nagy mennyiségű adatok szállításánál jelenleg nincs hatékonyabb mód, mint egy ilyen kamion, ugyanis még a jelenleg leggyorsabb internetkapcsolattal is 28 évbe telne, mire ennyi adatot feltöltene valaki a felhőbe. A 100 km/h-s átlagsebességgel számolva azonban a kamion 45 óra alatt teszi meg a San Francisco–New York távolságot, ami internetes sebességben számolva 4970 Gbps sebességet jelentene. Ráadásul a cégnek nemcsak az ország két végében van központja, így még ennél is kevesebb időt venne igénybe az adatok célba juttatása.

Persze felmerül a kérdés, mennyire biztonságos így bármilyen adatot is szállítani, az Amazon szerint azonban az, a kamiont ugyanis több körös logikai és fizikai védelemmel látták el, így a feltörése finoman szólva sem lenne könnyű feladat.

A cég egyébként már most is alkalmaz hasonló megoldást, a futárjai ugyanis rendszeresen mennek el az ügyfelekhez az adatokért, amit aztán egyenesen a központba visznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat

Szabadságra megy a tavasz, kedden havazhat