szerző:
hvg.hu

A kólaautomatákhoz hasonló hamburgersütő géppel kísérletezik a McDonald’s. A kísérleti Big Mac ATM-et holnap állítják szolgálatba az Egyesült Államokban.

A Coca-Colának, a McDonald’snak és a hasonló kaliberű cégeknek megvan az az előnyük, hogy szabadon kísérletezhetnek innovatívnak tűnő megoldásokkal. Nem gond, ha a tesztelés eredménye negatív, a fejlesztésre szánt pénz nem hiányzik égetően a kasszából. Ha viszont beválik az újítást, az később sok mindent megváltoztathat.

Az ízvilágára kényesen ügyelő McDonald’snak valószínűleg dollárban mérve is milliókba került a kedden üzembe lépő Big Mac-sütő automat létrehozása. A Bostonban kihelyezett gép fizetés nélkül adja majd a hamburgereket, de valamit azért tenni kell majd értük. Ugyanis ahogy a sütést, úgy a marketinget is önműködőre tervezték. Az Egyesült Államokban háromféle kivitelben (Jr., Big, Grand) kapható Mac-burgert csak azután készíti el a gép, hogy az előtte álló ember a masina képernyőjén belépett a Twitter-fiókjába, és engedélyezte, hogy az automata egy bejegyzésben hírt adjon magáról az illető üzenetfolyamában.

©

A helyi McDonald’s üzlet tulajdonosa arra számít, hosszú sorok állnak majd az automata előtt. Vince Spadea a The Boston Globe-nak ugyan azt nyilaktozta, hogy elsődlegesen marketingakcióként tekintenek a “Big Mac ATM”-re, a Notre Dame Egyetem hasonló témában már egy könyvet is jegyző oktatója szerint ez a technológia jóval több egy egyszerű marketinges ötletnél. Timothy Carone úgy véli, a gyorséttermek az automatizálás élharcosai. “Az ilyen dolgok jelen lesznek a jövőben, el kell fogadnunk őket” – mondja a szakember, aki szerint a jelenség egyszerűen elkerülhetetlen.

Egyre több iparágban jutnak egyre nagyobb szerephez a robotok, de más-más szegmensekre más-más hatással lesznek. Sőt konkrét munkakörtől is függ, hogy a gépek kit tudnak majd kiváltani. Csak írja be ide, mit dolgozik, és kiderül, milyen eséllyel veszti el az állását a gépek miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!