szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eset, amelynek részletei a napokban kerültek nyilvánosságra, tanulságul szolgálhat a hotelek számára: senki sincs ma már biztonságban a zsarolóvírusoktól, amennyiben nem erősíti meg kellően informatikai rendszere védelmét.

Még a téli szezon nyitóhétvégéjén történt az a kellemetlen incidens, amelyről a The Local számolt be. Egy ausztriai luxushotel számítógépes rendszere felett zsarolóvírus vette át az irányítást, blokkolta az egyébként kártyával működő szobaajtókat, ki még ki lehetett jönni, viszont többé már nem lehetett visszamenni a szobákba. Ugyancsak lehetetlenné tette a kártevő a többi számítógépes alrendszer használatát, beleértve a foglalási rendszert és pénztári rendszert is.

A festői tóparti környezetben fekvő Romantik Seehotel Jäegerwirt vezetőségétől 1500 euró (nagyjából 470 ezer forint) váltságdíjat követelt Bitcoinban a ransomware, és nem volt mit tenni, ki kellett fizetni ezt az összeget. De legalább nem fizettek feleslegesen, utána helyre állt minden. Viszont később kiderült, hogy a hackerek egy „hátsó ajtót” hagyva, újra meg akarták támadni a rendszert, de közben a szálloda vezetősége már kicserélte a gépeket, integrálta a legfrissebb biztonsági megoldásokat, ráadásul leválasztotta a kritikus hálózatokat.

A festői környezetben fekvő négycsillagos hotelt nem először érte hackertámadás
©

Egyébként már korábban is voltak hackertámadások a szálloda informatikai rendszere ellen, de az említett volt közöttük a leghúsbavágóbb, már csak azért is, mert fizetni kellett, viszont nem lehetett a biztosítóhoz fordulni. Tanulságként hozta nyilvánosságra az esetet a szálloda egyik igazgatója, hogy más hotel is okuljon belőle.

A dolog pikantériája, hogy a 111 éves múltra visszatekintő szállodában kitaláltak egy „innovatív” módszert a hackerek ellen: a következő felújításnál hagyományos, kulcsos zárakat fognak felszerelni. Úgy, ahogy az száz évvel ezelőtt volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!