szerző:
Balogh Csaba (Barcelona)
Tetszett a cikk?

5G-képes szemüvegek fejlesztését jelentette be a Barcelonában zajló Mobile World Congress szakkiállításon a Deutsche Telekom (DT) és a Zeiss. A két vállalat reményei szerint az újraértelmezett okosszemüvegek jóval többre vihetik, mint eddigi, félkilós társaik.

A Zeiss magát a szemüveget, a DT pedig annak online kapcsolatát és szoftveres rendszerét biztosítja majd azokban az okosszemüvegekben, melyek létrehozására szövetségre lépett a két vállalat. A fejlesztés lényege, hogy a működéshez szükséges számításokat nem maga az eszköz végzi el. Az csak a nagy sebességet és alacsony válaszidőt biztosító 5G-s mobilhálózaton át küldi és fogadja az adatokat, a számítógép "számító" része messze, egy szerverteremben van.

4G-vel ez egyszerűen nem megy

Így nem kell mini számítógépet beszerelni a szemüvegbe, melynek viselője ennek köszönhetően – az eddigi megoldásokkal ellentétben – nem Terminátor és Robotzsaru eltitkolt közös gyerekének néz ki, hanem egy teljesen megszokott szemüveges embernek. Erre ugyan a jelenlegi, 4G-hálózatok is lehetőséget adnának, azonban a túl magas válaszidő miatt érezhető késéssel történne minden. Az 5G várhatóan 2020-as piaci bevezetése ezt a technológiai korlátot törli majd el. (És nem is akárhogyan, erről itt olvashat.)

Bár leírva mindez egyszerűnek tűnik, a vállalatok képviselői elismerték, hogy a megvalósításhoz még jócskán dolgozniuk kell a szemüvegen. A hardver és a szoftver megfelelő átkapcsolása mellett kihívást jelent a kézre (szemre) eső felhasználói felület elkészítése vagy például az interakció lehetőségeinek kidolgozása is. Sok múlhat ezen, mert valljuk be: az eddigi okosszemüvegeknek csak egyik gondja az ormótlan kinézet, valójában még soha senki nem találta ki, hogyan is lehet a mindennapokban jól használni őket.

Unalmasak az okostelefonok

A barcelonai sajtótájékoztatón Tim Höttges, a DT vezérigazgatója úgy fogalmazott: reményei szerint az 5G bevezetése után egy ilyen szemüveg átveheti majd az okostelefonok szerepét. Höttges szerint ugyanis éppen itt lenne már az ideje valami újnak, az okostelefonok piacán ugyanis nagyon látszik, hogy leült – egyre kevesebb izgalmas újítással tudnak előállni a vállalatok. Ezt megerősíthetjük, már csak az MWC újdonságait látva is: jók, jók az új mobilok, de az állunk már rég nem esik le tőlük.

Bár az okosmobilok lecserélésére nagy összegben azért nem mernénk fogadni, az út azonban mindenképpen érdekesnek tűnik. Hiszen minek a fejünkön hordani egy fél számítógépet, ha távolról is elérhetjük annak kapacitását.

Az MWC 2017 további érdekes újdonságait itt találja. Ha értesülni szeretne a továbbiakról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!