szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A WikiLeaks minden érintett technológiai vállalatnak elküldi a CIA által készített kémszoftver forráskódját, így az Apple, a Google és más cégek is lezárhatják a készülékek szoftvereikben lévő kiskapukat.

Néhán napja robbant a hír, miszerint a CIA telefonokba, számítógépekbe és televíziókba is képes betörni, hogy információkat szerezzen a megfigyelt személyről. A WikiLeaks alapítója most újabb bejelentést tett az ügy kapcsán: Julian Assange azt ígéri, hogy a feltört eszközöket gyártó tech cégek hamarosan megkapják majd azon szoftverek forráskódját, ami lehetővé tette a lehallgatásokat. A The Register szerint ennek köszönhetően le tudják majd zárni azokat a még nyitva lévő kiskapukat, amiket a CIA kihasznált a megfigyeléshez.

Az ügyben már megszólalt az Apple, és a Google is igyekezett nyugtatni az androidosokat, bár a biztonsági szakértők szerint valójában nem is olyan súlyos a helyzet, és az átlagfelhasználóknak nincs okuk pánikolni.

A dokumentumokat leközlő szivárogtató oldal ugyanis "hatástalanította" a leírásokban szereplő kiberfegyvereket, tehát kivették belőle azokat a részeket, melyek nélkülözhetetlenek a lehallgatásokhoz használt programok működtetéséhez. A szakemberek szerint az igazán komoly veszélyt az jelentheti, ha más is hozzáférhet(ett) teljes valójukban a leírásokhoz, és a szoftverek rossz emberek kezébe jutnak még azelőtt, hogy a techvállalatok betömnék az összes olyan rést, melyet kihasználnak a kémprogramok.

Ha tudni szeretne a fejelményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az advent Bécsben is más lesz

Ez az advent Bécsben is más lesz

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte

500 forintos hétvégi adatjegyet vezetett be a Telenor, 100 GB jár érte