szerző:
hvg.hu

Nem kell alig olvasható betűket silabizálni, de még egy "nem vagyok robot" mező elé sem kell pipát tenni ahhoz, hogy a weboldalak eldönthessék rólunk, valóban emberek vagyunk-e. A Google új algoritmusa folyamatosan figyeli a felhasználók viselkedését a weboldalakon, és az alapján dönti el, hogy ember vagy gép kattintgat-e.

Számos weboldalon – webshopokban, űrlapoknál – találkozhatunk az úgynevezett captchával, vagyis azzal a “teszttel”, ami az emberi felhasználókat hivatott megkülönböztetni azoktól az algoritmusoktól, amelyek a weblapokat látogatják. Ilyenkor a gép egy olyan feladványt generál, amit az ember tud csak megoldani (például egy képről le kell olvasni egy szöveget), viszont a gép könnyen el tudja dönteni, hogy a válasz helyes, vagy nem. Bár a megoldás hatékony, kényelmesnek épp nem lehet nevezni.

Köszi...

A Google nemrég egyszerűsítette a reCaptcha rendszerét. Az utóbbi időben sok oldalon találkozhatunk azzal, hogy a sokszor az emberek számára is olvashatatlan karakterek helyett egyszerűen csak egy pipát kell betennünk egy négyzetbe (checkboxba). A Google algoritmusa megfigyeli, mi történik eközben. Ha túl gyors történik a kipipálás és/vagy az egér kurzora el sem mozdul közben, akkor minden bizonnyal egy gép, nem pedig egy ember végezte el a feladatot.

A Google most tovább egyszerűsíti ezt a rendszert, helyette inkább azt figyeli, a látogató hogyan “viselkedik” az oldalon, például akkor, ha egy űrlap kitöltése után rá kell bökni a Küldés gombra. Ha az okos biztonsági algoritmus mégis úgy találná, hogy a művelet “furcsa” volt, azaz jó eséllyel nem ember mozgatta az egeret, az oldal még mindig feldobhatja a jelenleg használatos chaptchát, hogy kiderítse az igazságot. A weboldalak fejlesztői/üzemeltetői itt regisztrálhatnak a Google új, láthatatlan reCaptcha rendszerébe.

A Google egy rövid videót is készített arról, hogyan működött az azonosítás eddig, és hogyan fog ezután.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!